Ovakav doručak vam može pomoći da smršavite bolje od dijete

Ovakav doručak vam može pomoći da smršavite bolje od dijete
Foto: Unsplash

Nije problem u količini hrane koje pojedete za doručak, već u namirnicama koje odabirete. 

Budite iskreni? Što je obično na vašem tanjuru za doručak? Imate li uopće tanjur za doručak ili jedete u hodu između pekarnice i posla? U oba slučaja odgovor su vjerojatno: pizza, kroasan, burek, sendvič ili kombinacija slatkog i slanog peciva.

OGLAS

Šteta jer dan možete započeti na tisuću boljih načina, počevši od toga da bi i obična zobena kaša već bila dovoljna i puno bolji izbor, pogotovo ako želite skinuti kilograme.

Nije problem u količini hrane koje pojedete za doručak, dapače savjetuje se najviše jesti za doručak, a kako dan odmiče sve manje, ali pekarski proizvodi svakako nisu način.

VIDI OVO: Krastavac dijeta obećava gubitak kilograma u nekoliko dana

Zato vam donosimo tri opcije koje definitivno djeluju.

Opcija 1: Proteini, voće, zdrave masti i povrće

Iako ove skupine namirnica možete kombinirati na razne načine, evo jednog primjera. Ako stignete doručkovati doma, bilo bi dobro ispeći dva jaja na oko, servirati ga s posoljenim avokadom narezanim na ploške i jednom paprikom, a od voća možete odabrati naranču od koje ćete iscijediti zdravi sok.

OGLAS

Ako nemate vremena ovo raditi, nego radije volite doručak ponijeti na posao, onda jaja skuhate, a ostale namirnice samo narežete, posolite i spremite u plastičnu posudu. Drugi put umjesto jaja možete ubaciti šunku, domaću pečenicu ili pršut u ovu kombinaciju. Treći dan umjesto mesa možete koristiti sir, posebno skutu koja je izrazito lagana i tako dalje.

Ovakav doručak ima samo 380 kalorija i brojne prednosti. Studija sa Sveučilišta Missouri iz 2011. pokazala je da započinjanje dana s doručkom s visokim sadržajem proteina povećava osjećaj sitosti i smanjuje glad tijekom dana. Također, imajući u sebi nisku razinu šećera, visoke količine vlakana i odgovarajuću količinu zdravih masti pomaže uravnotežiti vaše hormone i metabolizam.

VIDI OVO: NAJBOLJA DIJETA: Ovako naše tijelo reagira na post!

Opcija 2: Povremeni post

Povremeni post prakticira se na način da ne jedete ništa do 11 ili 12 sati, no ne preporučuje se svima. Najbolje je da ga koriste osobe koje prakticiraju rjeđe, a veće obroke i koje u prošlosti nisu imale problema s poremećajima u prehrani, dok će sigurno oduševiti sve one koji su u stalnoj borbi za vrijeme i pretrpani su obvezama.

Inače, osim gubitka težine, prednosti povremenog jutarnjeg posta su brojne. Pomaže kod gubitka masnoće i dobivanja mišića, popravlja oštećene i disfunkcionalne stanice, potiče dugovječnost, jača imunitet i slično.

OGLAS

Opcija 3: Žitarice, mlijeko i sok

Sve što vam treba su neke pahuljice, pola šalice mlijeka i čaša soka od naranče. Naravno, slobodno možete koristiti kupovne pahuljice, ali imajte na umu da one, osim što su pune šećera, imaju čak 624 kalorije, što je skoro duplo više od pečenih jaja, povrća i voća iz prvog primjera. S druge strane, recimo zobene pahuljice imaju svega 150 kalorija.

VIDI OVO: 5 jednostavnih prijedloga za zdravi doručak

Isto vrijedi i za sok od naranče – naravno da je onaj cijeđeni zdraviji od kupovnog, a i svakako jeftiniji jer kilogram naranči na tržnici dođe između 10 i 12 kuna i od njega možete napraviti bar dvije, tri litre soka u kombinaciji s vodom, dok jedna litra kupovnog soka dođe između 10 i 20 kuna, ovisno o kvaliteti i brendu, piše Dnevno.hr.