Psi, koji su za to dresirani, mogu nanjušiti koronavirus sa skoro 100 posto sigurnosti, tvrdi studija Veterinarskog fakulteta iz Helsinkija.

Finska je rasporedila dresirane pse tragače na aerodrom u Helsinkiju kako bi otkrili putnike zaražene koronavirusom.

Četiri psa, različitih rasa, koje je obučilo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa, počela su danas “raditi” na aerodromu, u okviru ispitivanja, koje financira finska vlada.

Riječ je o četvoromjesečnom ispitivanju alternativne metode za testiranje na koronavirus, koja bi se mogla pokazati kao isplativiji i lakši način za otkrivanje zaraženih putnika.

Finska se odlučila na ovaj potez nakon što je studija Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Helsinkiju nagovijestila da psi, koji su za to dresirani, mogu otkriti koronavirus sa skoro 100 posto sigurnosti, prenosi Sky News.

Profesorica sa Sveučilišta u Helsinkiju, Ane Hjelm Bjorkman, ocijenila je da je riječ o obećavajućoj metodi i poručila da će, ukoliko bude funkcionalna, to biti dobra metoda za skrining i u drugim mjestima.

Kao primjer mjesta na kojima bi obučeni psi mogli “raditi”, navela je bolnice, luke, staračke domove, sportske i kulturne događaje, prenosi USA Today.

Ona je navela da je Finska druga zemlja na svijetu, a prva u Europi, koja daje psima da nanjuše koronavirus.