NaslovnicaZdravlje8 navika kojima iskrivljavate držanje tijela

8 navika kojima iskrivljavate držanje tijela

Držanje tijela važno je ne samo za vaše zdravlje, već i za vašu emocionalnu dobrobit. Dobro držanje tijela može smanjiti umor, podići raspoloženje, čak i smanjiti depresiju.

Držanje se mijenja postepeno, a tome najviše doprinose navike koje mogu iskriviti položaj tijela. Brightside donosi 8 naočigled nevinih navika koje mogu imati trajan učinak na vaša leđa.

1. Nosite torbu s prednje strane

Jedna od najgorih stvari za držanje tijela je nošenje torbe čija težina nije ravnomjerno raspoređena. Iako ste možda u iskušenju ponijeti najveću torbu u koju možete strpati sve što volite, što je torba teža to je veće opterećenje na kralježnicu.

Torbe koje se nose na samo jednom ramenu mogu dovesti do boli u vratu i leđima, do lošijeg držanja, pa čak i do glavobolja. Ako se niste spremni odvojiti se od svoje najdraže torbe, pokušajte ju rasteretiti.

2. Držite telefon između uha i ramena

Sjedenje cijeli dan loše je za držanje tijela, ali opasnost dolazi i od telefoniranja. Ako telefon držite između ramena i uha, i to da biste oslobodili svoje ruke, to može loše utjecati na leđa. Vaš vrat i ramena nisu predviđeni za ovakvu poziciju, pa takva navika može dovesti do dugotrajnih i nepoželjnih posljedica po držanje.

3. Radite na laptopu

Iako laptop omogućuje da posao nosite sa sobom, treba se oduprijeti lošem držanju pri korištenju. Naginjanje tijela i glave pri gledanju u laptop umara mišiće i vodi do lošeg držanja. Jedno istraživanje pokazuje da takva poza predstavlja jednako opterećenje na vrat kao da ste na njega stavili uteg od 30 kilograma.

4. Dodajete mlijeko u kavu

Iako mlijeko i mliječni proizvodi mogu doprinijeti boljoj prehrani, ova hrana može dovesti do upala koje pogoršavaju bol u leđima. Kofein također može pojačati bol kojeg osjećate u leđima zbog lošeg držanja tijela.

VIDI OVO: Ukočeni vrat i leđa: 8 prirodnih metoda kako olakšati bolove

5. Često peglate

Kada peglate, tada ste pogrbljeni, a to dovodi do naprezanja mišića i pogoršanja držanja tijela. Situaciju možete olakšati razgibavanjem ili ako sjednete, a iza sebe stavite smotani ručnik koji će ispraviti vaše držanje.

6. Spavate pod debelim pokrivačem

Iako spavanje pod debelim pokrivačem može biti vrlo udobno, problem je uređivanje kreveta. Kada podižete teški teret, naprežete mišiće te naposljetku pogoršavate bol u leđima.

7. Igrate tenis

Igranje tenisa opterećuje mišiće, zglobove i leđa, što može dovesti do još veće bol u leđima. Da biste to spriječili, nosite obuću s ulošcima koji ublažavaju vibracije uslijed kretanja tijela.

8. Nosite naočale

Ako nosite krive naočale, može vas boljeti vrat, a posljedično i leđa, što može dovesti do lošijeg držanja. Ako naginjete glavu da biste bolje vidjeli s naočalama, to također opterećuje mišiće i držanje tijela. 

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE