NaslovnicaŽivot6 pitanja koja će vas izvući iz duhovne recesije

6 pitanja koja će vas izvući iz duhovne recesije

Kada smo u duhovnoj recesiji, posljednje što nam se da raditi jest moliti, ali baš tada bismo trebali najviše moliti.

Slijedi šest pitanja koja vam mogu pomoći da se izvučete iz svoje duhovne recesije.

Koliko molim?

Jedna od važnih poveznica s Bogom je molitva. Kad mi postanemo tihi u molitvi, izgleda da je i Bog počeo biti tih u našim životima. Kada smo u duhovnoj recesiji, posljednje što nam se da raditi jest moliti, ali baš tada bismo trebali najviše moliti. Istog trenutka kada vam se ne da moliti počnite s molitvom, jer to može biti pokazatelj da ulazite u duhovnu recesiju.

Koliko često čitam Bibliju?

Ako ste zapeli u duhovnoj recesiji poput automobila koji je zapao u blatu, tada shvaćate. Počnite čitati ”Upute kako živjeti”, odnosno Bibliju. Kada ne čitamo Božju Riječ, tada Božja Riječ nije u našim umovima. Ako se svakodnevno ne hranimo Pismom, bivamo izgladnjeli jer nam nedostaje Kruh Života.

Što me sprječava od toga da služim drugima?

Otkrio sam da onda kada se osjećam potišteno ili depresivno trebam služiti nekome ili negdje. To je iz razloga da svoj um odmaknem od svojih problema i da se usredotočim na služenje drugima. Kada služimo drugima, otkrit ćemo da imamo manje vremena razmišljati o vlastitim problemima. Oni kojima služimo imaju daleko težu situaciju od nas. Stoga ako smo u duhovnoj recesiji zapitajmo se: „Što me sprječava od toga da služim nekome“?

Jesam li previše usredotočen/a na samoga/samu sebe?

Čuo sam kako jedan čovjek naziva svoje samosažalijevanje ”zurenjem u pupak”. Drugim riječima, sve što je on činio bilo je to da se usredotočio na vlastite potrebe i probleme umjesto da svoje vrijeme da drugima i posebice Bogu. Ako ste i vi previše usredotočeni sami na sebe postoji opasnost da ćete pasti u duhovnu receciju, a to nije nimalo ugodno mjesto.

Postajem li izoliran/a?

Ako vidite da se nalazite u duhovnoj recesiji, zapitajte se: „Izoliram li se od Kristovog Tijela – Crkve i ostalih kršćana“? Svi mi smo ovce Dobrog Pastira, a za ovce je dobro da ostanu u vjernom stadu svetih. Kad god se izoliramo od drugih vjernika, postajemo zalutale ovce koje su ranjivije na napade. To treba uzeti u obzir posebno ako se sjetimo da Sotona ide okolo tražeči koga da proždre. (1. Petrova 5, 8) On traži lutalice i one koji su se odvojili od stada.

Odmaram li se dovoljno?

Dok je Ilija bježao od opake Jezabele u jednom trenutku je rekao Bogu da mu je dosta i da želi da Bog oduzme njegov život. (1. Kraljevima 19, 4) No ono što je njemu trebalo bio je odmor. „Zatim leže i zaspa. Ali gle, anđeo ga taknu i reče mu: “Ustani i jedi”“. (1. Kraljevima 19, 5) Nakon što se neko vrijeme Ilija odmarao i jeo „Okrijepljen tom hranom, išao je četrdeset dana i četrdeset noći sve do Božje gore Horeba“. (1. Kraljevima 19, 8) Možda je sve ono što vama treba odmor, stoga se zapitajte: „Odmaram li se dovoljno“?

Zaključak

Ako ste i sami u duhovnoj recesiji, zapitajte se ova pitanja: Koliko molim? Koliko čitam Božju Riječ? Što me spriječava da služim drugima? Jesam li previše usredotočen/a na sebe? Jesam li izoliran/a od drugih? Odmaram li se dovoljno?

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE