Naslovnica Život EMOCIONALNA ISKRENOST: Ovako trebamo reagirati na osjećaje druge osobe

EMOCIONALNA ISKRENOST: Ovako trebamo reagirati na osjećaje druge osobe

Psiholozi nam kažu da je čovjeku teško zadržati mentalno zdravlje ako nema barem jednu osobu pred kojom može iskreno izraziti svoje emocije. A ako imaš dvoje ili troje takvih ljudi u svojem životu, tada si zaista blagoslovljen.

Na početku svoje pastoralne službe primio sam jedan od onih ponoćnih telefonskih poziva kojih se svaki pastor boji. ”Pastore, naš sin je imao nesreću. Misle da neće preživjeti. Možete li, molim vas, doći u bolnicu?”

U bolnicu sam stigao oko 1 sat u noći. Sjedio sam tako s roditeljima u čekaonici, nadajući se i moleći za najbolje, a bojeći se najgoreg. Oko 4 sata izišao je liječnik i rekao ono najgore: ”Izgubili smo ga.”

Članovi obitelji su, naravno, bili potpuno slomljeni. A ja sam tako umoran i emocionalno istrošen da sam umjesto riječi utjehe, jednostavno sjeo s njima i plakao. Nisam znao što bih im rekao. Otišao sam kući podvijena repa s osjećajem da sam iznevjerio tu obitelj u njihovim najmračnijim trenucima.

Ubrzo nakon nesreće, mladićevi roditelji su odselili. Međutim, pet godina kasnije su navratili u crkvu i izveli me na ručak. ”Neil, nikada nećemo zaboraviti što si učinio za nas kada je naš sin umro” – rekli su.

”Što sam učinio?” – upitao sam još uvijek osjećajući da sam ih razočarao.

”Osjećao sam veliku bol, ali nisam znao što reći.”

”Nisu nam trebale riječi, trebala nam je ljubav. Znali smo da nas voliš jer si plakao s nama.”

Na nečije izražavanje osjećaja nemoj odgovoriti riječima – na osjećaje odgovori osjećajima.

Autor: Neil T. Anderson; iz knjige ”Pobjeda nad tamom

NAJNOVIJI ČLANCI