NaslovnicaVijestiSvijetErdogan pozvao islamske zemlje i cijeli svijet da se suprotstavi Izraelu

Erdogan pozvao islamske zemlje i cijeli svijet da se suprotstavi Izraelu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je sinoć cijeli svijet, da se zajedno sa islamskim zemljama suprotstavi Izraelu i njegovim napadima na džamiju Al-Aksu, grad Al-Quds (Jeruzalem) i sve domove Palestinaca.

“Svijet koji ne može zaštiti Al-Quds i muslimane znači svijet koji je već povukao osigurač bombe za samouništenje”, rekao je turski predsjednik nakon iftara koji je u Istanbulu organizirao za majke iz Diyarbakira, koje prosvjeduju zahtijevajući da im se vrate djeca koja su na silu ili prevaru odvedena u redove terorističke organizacije PKK-a.

Erdogan je podsjetio na izraelske napade na Palestince u mjesecu ramazanu.

Erdogan je pozvao cijeli svijet na suprotstavljanje Izraelu

“Nasilnička država Izrael, teroristička država Izrael divljački i bez imalo savjesti napada muslimane u Al-Qudsu koji imaju za cilj samo sačuvati svoje tisućugodišnje domove, svoju zemlju”, rekao je Erdogan i nastavio:

“Pozivam cijeli svijet, na čelu s islamskim zemljama na efektivno suprotstavljanje Izraelu naspram njihovih napada na džamiju Al-Aksa, grad Al-Quds i sve domove Palestinaca”.

Erdogan je dodao da je dužnost svakoga tko se naziva čovjekom da se suprotstavi bespravnim, nehumanim i prljavim izraelskim napadima koji prljaju Al-Quds, grad koji objedinjuje svete vrijednosti triju vjera.

VIDI OVO: Zašto svijet mrzi Židove?

“Vrijeme je da budemo jedno, da budemo jedinstveni”

“Svi koji se jasno ne usprotive napadima Izraela, indirektni su sudionici nasilja koje se tamo provodi”, rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da je zaštia Al-Qudsa i Al-Akse dužnost svakog muslimana.

“Napad na bogomolje u Al-Qudsu, na čelu s Al-Aksom, napad je na nas. To je napad na muslimane u Al-Qudsu, ali i na muslimane koji obilaze Kabu u Mekki, to je napad na muslimane koji su u blizini poslanika Muhammeda a.s. u Medini. To je napad na muslimane u Diyarbakiru, Istanbulu, Kairu, Islamabadu, Jakarti, Kuala Lumpuru, Bakuu, u Sarajevu”, poručio je Erdogan.

Predsjednik Turske je poručio svim zemljama s muslimanskim stanovništvom da je “vrijeme da budemo jedno, da budemo jedinstveni”.

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE