NaslovnicaVijestiSvijetEuropski parlament izglasao uvođenje Covid putovnice

Europski parlament izglasao uvođenje Covid putovnice

Europski parlament izglasao je uvođenje Covid putovnice, potvrde koja će ovo ljeto pokušati olakšati putovanja unutar EU i tako ubrzati ekonomski oporavak cijelog bloka.

Europski parlament izglasao uvođenje Covid putovnice
Snimka zasklona: YouTube

Potvrdu o negativnom testu na Covid-19, cijepljenje protiv virusa ili antitijela, nacionalna tijela država članica izdavat će besplatno, a bit će dostupan u digitalnom i papirnatom obliku i sadržavat će QR kôd, piše Euroactiv.

Devet zemalja već izdaje ove potvrde, a očekuje se da će im se pridružiti i mnoge druge kada sustav stupi na snagu 1. srpnja.

Putovnica bi trebala olakšati putovanja po Europi

Digitalna putovnica bi olakšati putovanja po Europi ovog ljeta i istovremeno pomoći ekonomskom oporavku Unije. Potvrda će sadržavati tri stvari: potvrdu o cijepljenju, negativni test ili potvrdu o koroni. Potvrda će vrijediti u svim zemljama EU, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Očekuje se da će ga odobriti i Švicarska.

VIDI OVO: 7 znakova da ste možda već imali COVID-19

Digitalna Covid potvrda može biti u tiskanom ili e-obliku. Uz to, države članice EU složile su se s zajedničkim izgledom tih putovnica. Putovnice su besplatne, a EU je obećala da će im biti lako dostupne.

Svaka će imati QR kôd koji će se skenirati na granici s podacima o tome je li vlasnik putovnice cijepljen ili je negativan ili je preležao koronu. Osobni podaci o nositelju putovnice – državljaninu EU-a, njihovim obiteljima i zakonitim stanovnicima – neće biti vidljivi.

Shema službeno započinje 1. srpnja i trajat će idućih godinu dana. Od 8. lipnja, devet zemalja EU već koristi i priznaje certifikate: Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Litva, Poljska i Španjolska, a vrlo brzo se očekuje da im se pridruže i druge.

U certifikat „ulaze“ samo cjepiva koja su odobrena u EU, što znači da kineska i ruska cjepiva nisu priznata. Međutim, svaka zemlja ima pravo usvojiti svoja pravila i priznati ta cjepiva koja su na popisu Svjetske zdravstvene organizacije.

NE PROPUSTITE!

NAJNOVIJE