Što tražite živoga među mrtvima?

Evanđelje dana za subotu, 16. travnja 2022. godine: Što tražite živoga među mrtvima? (Luka 24, 1-12)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Prvoga dana u tjednu, veoma rano, dođoše one na grob s miomirisima što ih pripraviše. Kamen nađoše otkotrljan od groba. Uđoše, ali ne nađoše tijela Gospodina Isusa. I dok su stajale zbunjene nad tim, gle, dva čovjeka u blistavoj odjeći stadoše do njih. Zastrašene obore lica k zemlji, a oni će im: »Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu! Sjetite se kako vam je govorio dok je još bio u Galileji: ‘Treba da Sin Čovječji bude predan u ruke grešnika, i raspet, i treći dan da ustane.’« I sjetiše se one riječi njegovih, vratiše se s groba te javiše sve to jedanaestorici i svima drugima.
A bile su to: Marija Magdalena, Ivana i Marija Jakovljeva. I ostale zajedno s njima govorahu to apostolima, ali njima se te riječi pričiniše kao tlapnja, te im ne vjerovahu.
A Petar usta i potrča na grob. Sagnuvši se, opazi samo povoje. I vrati se kući čudeći se tome što se zbilo. (Luka 24, 1-12)

Evanđelje dana – komentar

U nedjelju, rano u zoru, žene su došle na grob noseći miomirise što su ih pripravile za Isusovo tijelo. Ali kako su mislile da će doći do njegova tijela? Zar nisu znale da je na ulaz u grob bio navaljen golem kamen? Na to nam pitanje nije odgovoreno.

Stigavši, nađu kamen otkotrljan s ulaza u grob. I ušavši vidješe da nema tijela Gospodina Isusa. Nije teško zamisliti kako su se zbunile. I dok su pokušavale odgonetnuti o čemu se radi, pojave se dva anđela u bijeloj odjeći i uvjere ih da je Isus živ.; bilo je uzaludno tražiti ga u grobu. Uskrsnuo je kao što je bio obećao dok je još bio s njima u Galileji. Nije li im rekao da će Sin čovječji biti predan u ruke grešnih ljudi razapet te da će treći dan uskrsnuti? Tada su se svega prisjetile.

Žene se žurno vratiše u grad i dojave tu novost jedanaestorici učenika. Među tim prvim glasonošama uskrsnuća bile su Marija Magdalena, Ivana i Marija, majka Jakovljeva.

Učenici im ne povjerovaše. Bila je to još jedna bapska priča. Tako su mislili – sve dok Petar nije osobno pošao do grobnice i ugledao samo platnene povoje gdje leže napose. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si dao svoj život za mene grešnika. Vjerujem da si treći dan uskrsnuo i ubrzo uzašao na nebo, gdje se danas zauzimaš za mene. Hvala što si uvijek uz mene i što ti je stalo do svega u mome životu. Vodi me i čuvaj me, amen!