Ugleda ubogu udovicu kako baca dva novčića (Luka 21, 1-4)

Evanđelje dana za ponedjeljak, 22. studeni 2021. godine: “Ugleda ubogu udovicu kako baca dva novčića.” (Luka 21, 1-4)

Čitanje Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Kad Isus pogleda, vidje kako bogataši bacaju u riznicu svoje darove. A ugleda i neku ubogu udovicu kako baca onamo dva novčića. I reče: »Uistinu, kažem vam: ova je sirota udovica ubacila više od sviju. Svi su oni zapravo među darove ubacili od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sav žitak što ga imaše.«

Evanđelje dana – komentar

Ako nismo oprezni, lako možemo prosuditi osobu na temelju vanjskih demonstracija pobožnosti. Vrlo lako možemo doći do točke u kojoj odajemo čast onima koji imaju novac jer su njihovi darovi u novcu veliki, iako su njihove stvarne žrtve možda male.

Bog, međutim, poznaje naša srca kada dajemo. On zna što zadržavamo i zašto. On također zna koliko se žrtvujemo i kakav je stav potaknuo tu žrtvu. Svuda oko nas su ljudi koji žive za Gospodina, ali koji bi rijetko dobili ljudsko priznanje. Isus, međutim, primjećuje. On poznaje ljudska srca dok daju i služe.

Niti jedna dobrota koju činimo u Isusovo Ime i na slavu Njegova Kraljevstva neće biti zaboravljena. Niti jedna žrtva za Spasitelja neće proći nezapaženo. On zna istinu koja stoji iza svih naših darova i sretan je kada dolaze iz velikodušnog, radosnog i požrtvovnog srca.

Koji su vaši motivi za darivanje? Sve što imamo je Božje! On je vlasnik svih naših imanja, a mi smo samo upravitelji.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče Nebeski, Ti posjeduješ sve što postoji na nebesima i na zemlji. Molim Te, odvoji me od grešnih navika pohlepe, svjetovnosti, lakomosti i nediscipline. Ono što je tvoj Sin učinio za mene mnogo je veće od bilo kojeg mog prolaznog i privremenog postignuća. Daj da u potpunosti budem usmjeren na Tebe. U Isusovo ime. Amen.