Facebook dozvoljavao djeci kupovinu bez znanja roditelja
Foto: Music photo created by freepik - www.freepik.com

Prema objavljenim dokumentima koji su dijelom tužbe podignute protiv Facebooka 2012. godine, taj je tehnološki div redovito dopuštao djeci da, bez znanja roditelja, kupuju online pogodnosti za igre na njihovoj platformi.

Takvo što je moguće jer Facebook, za razliku od Applea, ne iziskuje od korisnika ponovnu prijavu svaki put kada želi kupiti neku virtualnu valutu.

Iako su sada dostupna samo četiri dokumenta, Facebooku je naređeno da objavi još stotinjak stranica koje će dati više informacija o samoj tužbi, objavio je Nacionalni CERT a prenosi mreza.bug.hr.

Prema dostupnim informacijama, politikom te društvene mreže nezadovoljni su i roditelji koji su podigli tužbi, ali i djelatnici koji ne odobravaju to što inicijalno odobravanje kupovine djeci omogućava daljnju kupovinu bez odobrenja roditelja.

PROČITAJTE: Roditelji, zaštitite svoju djecu od ove tri opasne mobilne aplikacije!

Sami dokumenti navode više slučajeva, a posebno je zanimljiv onaj u kojem je dijete nazvano I. B. na igru Ninja Saga potrošilo više stotina američkih dolara u svega par tjedana. Naime, nakon početne kupovine pomoću kreditne kartice, Facebook nije tražio ponovnu prijavu te je dijete trošilo novce misleći da je riječ o virtualnoj valuti koja nema pokrića u stvarnom novcu.

Nakon što je majka zatražila povrat novaca jer je odobrila samo prvu transakciju, Facebook je navedeni zahtjev odbio. Pogođeni roditelji su se potom odlučili pridružiti ostalim roditeljima s kojima su podigli zajedničku tužbi protiv Facebooka.

Dokumenti otkrivaju kako su u gotovo svim slučajevima roditelji znali kako im djeca igraju igru Angry Birds, ali kako nisu mislili da će im dijete moći kupovati bez lozinke ili autorizacije.

Ovo nije prvi skandal vezan uz Facebookovu politiku poslovanja s djecom… pročitajte više >