Foto: Pixabay

Bila je odjevena u crn džemper i jogging hlače kada je posljednji put vidjela svog bivšeg dečka osobno. On je došao do njezine kuće da joj vijesti priopći nježno.

Dok je hodao prema vratima pomislila je da ga više nikada neće vidjeti. Onda se on pojavio u njezinu dnevnom boravku pet godina kasnije – ovaj put na ekranu računala.

Društveni mediji su postali popularni kod ljudi svih dobnih skupina – ne samo među studentima – te je i ona je odlučila otvoriti Facebook profil. Odjednom, imala je izravan pristup gotovo bilo kome iz njezine prošlosti. Provela je sate u potrazi imenima prijatelja iz djetinjstva, starim nastavnicima, i da, čak i bivšim dečkima. Njihovi životi su bili poput slika na zidu prikazanim da svako može vidjeti i pridružiti im se, barem i samo u mislima.

Ponekad bi kliknula na stranicu njezinog bivšeg dečka kada joj je bilo dosadno na poslu ili kada se umorila od kućanskih poslova. Ona bi također kliknula onih dana kada bi joj njezin um šapnuo “Što bi bilo da je bilo?” Ili “Kad bi samo bilo…”  Drugih puta je kliknula kada joj bilo muka u njezinom braku i poželjela bi nešto drugo.

Ona jeispitivaladom njezinog bivšeg dečka, uspoređivala sebe sa njegovom ženom, i gledala slike njegove djece. U isto vrijeme, sjetila se svih dobrih uspomena s njim. Sebi je rekla da njihove razlike nisu bile tako velike. Mogli su poraditi na svojim problemima. Uvjerila je sebe su se trebali uzeti.

Sada njezim bivši dečko više nije samo dio njezine prošlosti. On je sada dio njezine sadašnjosti. Ona je mogla ući u njegov svijet, kad god je htjela sa samo jednim klikom na tipkovnici – i pretvarati se. Pravite se da se ’’sretno i dugovječno’’ moglo dogoditi.

Odgovara li opis ove žene vama?

Nikad prije u povijesti naše kulture naša prošlost nije bila dio naše sadašnjosti kao što je to danas s društvenim medijima. Prije, kada bi vaš bivši dečko izašao kroz vrata posljednji put, to je i bio posljednji put, a on postao ništa drugo osim sjećanja koja s vremenom blijede. Međutim, sada s društvenim medijima, sjećanja na protekle romantične odnose nikada ne blijede. Ona su uvijek jedan klik daleko.

Naravno, to postaje problem kada počne da utječe na vaš trenutni brak ili vezu. Prema istraživanju sa Sveučilišta u Missouriju, “pojedinci koji koriste Facebook imaju daleko više vjerojatnosti da će doživjeti sukob sa svojim romantičnim partnerima vezan za Facebook, što bi onda moglo negativne ishode u vezi, uključujući emocionalno i fizičko varanje, raspada veze i razvod.”

Međutim, za kršćanina postoji još dublje pitanje. Što ako ovo ne utječe izravno na vaš brak? Što ako nitko ne sazna to što tražite svoje bivše dečke, pregledavajući njihove stranice iznova i iznova? Što ako je to samo između vas i računala? Da li je Ulazak tvoja bivša dečka svijet kroz društvene medije onda ok? Ili što ako to nije bivši dečko, ali samo tip kojeg ste zaljubljeni? Što je šteta u samo gleda?

Društveni mediji stvaraju fasade za živote ljudi, te ih prezentiraju kao stvarnost. Gledajući u taj dvodimenzionalnni ekran, naša mašta nas odvodi do mjesta za koja mislimo da će učiniti naš život više uzbudljivim, romantičnim, a manje običnim. Počinjemo mrziti život koji nam je Bog dao i umjesto toga sanjamo imaginarnu priču o tome što bi moglo biti. Ovo je početak jednog skrivenog preljuba koji, čak i ako nikada ne bude ništa više od traženja, ima potencijal da se opasno igra na ženskim emocijama.

Iako ne postoje izravne upute u Bibliji u odnosu na društvene medije, Bog nam daje mudrost koju treba koristiti u ovom kontekstu. To počinje s njegovom zapovijedi protiv pohlepe. “Ne poželižene bližnjega svoga! Ne poželi kućebližnjega svoga, ninjive njegove, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga. “(Ponovljeni zakon 5,21).

Mi smo možda u iskušenju da odbacimo ovu običnu naredbu, jer je to dio Starog zavjeta, a očito je da željeti tuđe blagoslove nije Božja volja za nas. Ali pogledajmo malo dublje u razlog iz kog je Bog naredio da ne poželimo. Riječ “pohlepa” znači željeti ono što pripada drugom na način na koji to nije uobičajeno, normalno, ili pravilno i prelazi razumne granice. Pohlepa su misli, prekomjerne misli, a te misli vode do akcija u ostalih devet zapovijedi. Pohlepa je grijeh korijen svih ostalih grijeha – uključujući preljub.

Preljub se najčešće vidi kao požuda manifestirana bilo emocionalno ili fizički s nekim drugim, osim osobe supružnika. Kada tražite druge muškarce preko društvenih medija, vi ste sami uključujete u emocionalni preljub jer žudite za životom koji vam Bog nije dao.

Međutim, postoji skriven preljub koji se također odvija. Budući da je Isus umro na križu da bismo mogli postati Njegova zaručnica (Efežanima 5, 25-27), ako se u bilo koje vrijeme naša ljubav uzimaju od njega, njegovih blagoslova, i njegove volje, preljub protiv Boga se dogodi na isti način na koji smo počinili preljub protiv našeg supružnika kroz emotivnu vezu.

Ovako se preljub protiv Boga odvija:

Naše misli nas uvjere da imamo pravo na ono što želimo. Mi sebi kažemo da zaslužujemo njen ​​život, tog muža i tu djecu. Tada počinjemo sumnjati u Božju dobrotu, što dovodi do nepovjerenja u Njega. Na kraju, možemo se usredotočiti na sebe umjesto Boga. Mislimo da moramo uzeti stvari u svoje ruke, jer to raditi na Božji način nije nam donilo ništa dobroga. Sve što nam obuzima misli, emocije, ili želje postaje bog za nas. Kažemo Bogu, “želim sve ove druge stvari, a ne to što si mi dao, a mislim da će te stvari zadovoljiti moje potrebe više nego što Ti.”

Čak i ako se čini da vam brak nije pogođen, ili čak i ako ste neudani, još uvijek postoji prijelom u vašem odnosu s Bogom kada zloupotrebljavate društvene medije, jer ne vjerujete u Božju dobrotu u vlastitom životu.”Smrt” o kojoj Jakov govori opisuje ovaj prijelom u relaciji. “Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću. “(Jakov  1, 14-15).

Dakle, što nam je činiti kako bi se zaštitili sebe od preljuba protiv naših supružnika i Boga? U nekim slučajevima, možda ćete morati prestati koristiti društvene medije u cijelosti, po Isusovim uputama u Mateju 5, 30. Također je mudro da budete “prijatelji” s bivšim dečkima, da blokirate objave od muškaraca na svom newsfeedu, ili, ako ste u braku, da stvorite zajednički profil sa svojim mužem. Šta god bilo najbolje u vašoj situaciji, idite koliko god je potrebno daleko kako bi zaštitili svoje srce od iskušenja skrivenog preljuba.

Autorica: Brenda Rogers; Prijevod: Aleksandar J.