NaslovnicaVijestiSvijetFacebook se godinama predstavljao krivo, no otkrivena je prava istina

Facebook se godinama predstavljao krivo, no otkrivena je prava istina

Potencijalni problem za Facebook leži u tome što se isti već godinama poziva na zakon koji ga štiti od odgovornosti za sadržaj kojeg na toj platformi objave njegovi korisnici.

Facebook je niz godina sebe predstavljao kao platformu na kojoj njegovi korisnici mogu izražavati svoje stavove i dijeliti ih s drugima. No, to nimalo nije slučaj posljednjih godina uz primjetnu svakodnevnu cenzuru takozvanih „desnih“ i konzervativnih korisnika.

Neki politički komentatori koji su udaljeni s Facebooka, te čak proglašeni od strane platforme „ekstremistima“, pokrenuli su tužbu protiv Facebooka zbog kršenja prava slobode govora i ocrnjivanja istih.

VIDI OVO: Zuckerberg je napokon priznao istinu o Facebooku koju svi znamo

Suočen sa sudskom tužbom, ovaj tehnološki div sada okreće priču i kaže da Facebook nije platforma za slobodu govora već izdavač, te je time zaštićen Prvim amandmanom američkog ustava koji štiti slobodu govora, ovaj put Facebook-ovog, te da je karakteriziranje korisničkog ponašanja „opasnim“, „ekstremnim“ i „koje širi mržnju“ pravo Facebooka kao izdavača koji iznosi svoje stavove.

„Prema postojećem zakonu, Facebook niti drugi izdavači ne mogu biti odgovorni zbog nepružanja mogućnosti izdavanja nečije poruke ili materijala“, stoji u objašnjenju Facebooka.

Potencijalni problem za Facebook leži u tome što se isti već godinama poziva na zakon koji ga štiti od odgovornosti za sadržaj kojeg na toj platformi objave njegovi korisnici, a ta odredba zakona ne vrijedi za izdavače, već samo medijske platforme.

VIDI OVO: Facebook uništava mentalno zdravlje, tvrde znanstvenici

Svi osobni napadi i klevete, prijetnje, sav sadržaj kojeg korisnici objave na toj platformi, odgovornost je korisnika medijske platforme, barem što se tiče američkih zakona, ali ako se Facebook deklarira kao izdavač, onda gubi taj pravni imunitet i sve te objave postaju njegova odgovornost, prenosi Tribun.

NAJNOVIJE