Facebook uništava mentalno zdravlje
Foto: Unsplash

Novo istraživanje o društvenim mrežama dokazalo je ono što nam je Pismo govorilo o nama samima prije nekih 3000 godina: čemu god da težimo, ono nas neće učiniti sretnima.

Tijekom dvije godine, istraživači Kalifornijskog Sveučilišta San Diego i Yale su pratili  korištenje Facebooka na uzorku od 5.208 odraslih osoba, a podaci su pokazali da korištenje platforme društvenih mreža je smanjilo fizičko i emocionalno zdravlje ljudi.

Značajno vrijeme provedeno na društvenim mrežama također dovodi do “negativnog samo-uspoređivanja” i daje “iluziju bliskosti” drugim ljudima bez pružanja bilo kakve radosti stvarnog života – ono što bi zdravi odnosi trebali donijeti.

“Sve u svemu, naši su rezultati pokazali da, iako su društvene mreže u stvarnom svijetu pozitivno povezane s općim dobrom, upotreba Facebooka bila je negativno povezana s općim dobrom”, rekli su istraživači za Harvard Business Review.

Facebook utječe na smanjenje mentalnog zdravlja

Ovi su rezultati bili posebno snažni za mentalno zdravlje; većina mjera upotrebe Facebooka u jednoj godini predviđala je smanjenje mentalnog zdravlja u kasnijem razdoblju, prenosi Faithwire.

VIDI OVO: FACEBOOK I KRŠĆANI: 8 načina kako kršćani mogu koristiti Facebook u pozitivne svrhe

“Ništa od toga, međutim, ne iznenađuje. Uz činjenicu da je bilo dosta istraživanja koja sugeriraju da postoje opasnosti od nerazmjernog korištenja društvenih mreža, Sveto pismo – i u Starom i u Novom zavjetu – upozorava nas da ne ulažemo u ono što nam ništa ne može dati zauzvrat, u ulijevanju naših sklonosti i pozornosti prema bezvrijednom i privremenom.

“Sve u svemu, naši su rezultati pokazali da, iako su društvene mreže u stvarnom svijetu pozitivno povezane s općim dobrom, upotreba Facebooka bila je negativno povezana s općim dobrom”, rekli su istraživači za Harvard Business Review. „Ovi su rezultati bili posebno snažni za mentalno zdravlje; većina mjera upotrebe Facebooka u jednoj godini predviđala je smanjenje mentalnog zdravlja u kasnijem razdoblju.

U Propovjedniku 1, Salomon je upozoravao protiv težnje u ovome svijetu. “Promatrao sam sve što se događa pod suncem”, napisao je, “i zaista sve je beznačajno – kao trčati za vjetrom.” (slobodan prijevod) Prije toga, on je opisao da je sve na zemlji kao “zamorno iznad opisa”, dodavši, “Bez obzira koliko toga vidimo, mi nikada nismo zadovoljni. Koliko god čuli, nismo ispunjeni.”

Šuplja obećanja ovoga svijeta nam nikada neće donijeti istinsko zadovoljstvo

Šuplja obećanja ovog svijeta – poput onih o kojima pričamo u našim savršeno njegovanim objavama na Facebooku i fotografijama na Instagramu – nikada nam neće donijeti istinsko ispunjenje ili zadovoljstvo, već samo prolazni bijeg od našeg nezadovoljstva.

S druge strane, Pismo nam obećava da nas nikada neće ostaviti praznih ruku. U Izaiji 55,11 prorok je napisao: “Tako će biti s mojom riječju kad izađe iz usta mojih: neće se k meni vratiti prazna nego će izvršiti ono što sam htio i uspjeti u onome zbog čega je poslah.”

Apostol Pavao je u Filipljanima 4,8 potaknuo vjernike u Isusa da usmjere naša srca „što je god istinito, što je god časno, što je god pravedno, što je god čisto, što je god ljubazno, što je god na dobru glasu, je li što krjepost i je li što pohvala — o tome promišljajte.” U Kološanima 3,2 nam je rekao nam da svoja srca postavimo na „stvari s nebesa“, odbacivši privremene želje ovoga svijeta.

Ne okrećemo se društvenim medijima, iako, samo da budemo ometeni. Ponekad otvorimo naše aplikacije društvenih mreža u nadi da ćemo pronaći opravdanje, pripadnost i pohvale – na nekoj razini svi želimo biti voljeni.

VIDI OVO: Jedan od načina kako BOG želi da koristite svoj Facebook

Nema ničeg lošeg u našoj prirodnoj čežnji da budemo voljeni. Problem nastaje kada tu prazninu ispunimo retweetovima i Instagram srcima, jeftinom i brzom zamjenom za Boga koji nudi potpuno odobravanje, prihvaćanje i spas za sve one koji se u Njega uzdaju.

U Ivanu 5,41, Isus je rekao svojim učenicima: “Vaše odobravanje mi ne znači ništa, jer znam da u vama nema ljubavi Božje.” Tada je, samo tri stiha kasnije, rekao: “Nije ni čudo što ne možete vjerovati! Jer rado častite jedni druge, ali vas nije briga za čast koja dolazi od Boga od Jedinog koji je sami Bog.”

Iako su korisne, društvene mreže koristi neprijatelj koji nas želi odvojiti od Boga

Ovi problemi nisu novi ili jedinstveni. Nisu nastali sa Facebooka, Instagrama ili Twittera. Nastali su u Edenu, kada je grijeh ušao u svijet, nastavio je u Isusovoj zemaljskoj službi i traje dan danas.

Društvene mreže samo su najnovije sredstvo koje neprijatelj koristi kako bi nas odvratio od dobrog i voljenog Boga.

Društvene mreže i tehnologija imaju vrijednost i nevjerojatno su korisni. Omogućilo je milijunima – da, doslovno milijunima ljudi – da imaju pristup Pismu i to po prvi puta u njihovom životu. Omogućilo je zlostavljanim, rizičnim i zatvorenim ženama da čuju i saznaju o Bibliji od drugih žena. Ona je povezala Tijelo Kristovo na načine koji su izvršili revoluciju u tome kako vidimo jedni drugima, dajući onima na Zapadu priliku da se mole i za našu progonjenu braću i sestre širom svijeta.

No kao i u svemu, umjerenost je ključna.