Finci su stvorili savršenu metodu za zaustavljanje nasilja – sve naše škole bi ju trebale koristiti

Finci su stvorili i primjenjuju u svojim školama savršenu metodu za zaustavljanja nasilja. Iste su se počele širiti i druge države svijeta, a i sve naše škole bi ju trebale usvojiti.

Nije tajna da su finske škole primjer po mnogim standardima, pogotovo jer im je na prvom mjestu stvaranje boljeg života za učenike i njihovo obrazovanje.

Finska je još jednom postala uzor kada je riječ o stvaranju KiVa-e, programa protiv zlostavljanja koji se koristi u finskim školama kako bi se spriječilo zlostavljanje. Velika je potreba za implementacijom tog programa jer podatci govore da je u nedavno vrijeme 1/3 tinejdžera na neki način iskusilo zlostavljanje.

KiVa metoda za zaustavljanje nasilja

KiVa metoda se sastoji od programa za zaustavljanje zlostavljanja i nasilja koji je djelo finskog ministarstva obrazovanja. Na finskom, KiVa je kratica koja doslovno znači „protiv nasilja“. Metoda je stvorena 2007. godine te je odmah nakon implementacije smanjila stopu zlostavljanja punih 40%. Trenutno tu metodu uspješno koristi preko 90% škola u Finskoj, prenosi Brightside.

Cilj navedene metode jest osvijestiti učenike o opasnostima nasilja i zlostavljanja i podučavanje učenika kako da brane one koji su zlostavljani ili nad kojima se vrši nasilje. Tako djeca prestaju biti pasivni promatrači te znaju da, ako se zajedno suprotstave nasilniku (umjesto da mu se priključe), nasilnik neće naštetiti niti jednom drugom djetetu.

Program je baziran na intervenciji i prevenciji, a ovako funkcionira:

Koristi se virtualni poštanski sandučić u kojem se anonimno prijavljuje zlostavljanje.

Postoji učitelj kojem djeca mogu vjerovati budući da im je potrebna odrasla osoba koja će ih saslušati, razumjeti i pobrinuti se za njih. Za vrijeme odmora, učitelji prate njihovo ponašanje.

Pružaju podršku žrtvi i daju primjer svjedocima. Postoje 3 učitelja stručnjaka koji će biti zaduženi za brigu za žrtvu i razgovor s nasilnikom dok se problem ne riješi.

Rade na osjećajima i vrijednostima. Djeca uče kako se poistovjetiti s onim što njihovi kolege osjećaju kroz neverbalnu komunikaciju i rad na razvijanju empatije i poštovanja prema drugima.

Učenici koji u tome sudjeluju pohađaju oko 20 sati sa 7, 10 i 13 godina. Na taj način stručnjaci mogu odrediti različite oblike nasilja koji ovise o dobi učenika te mogu raditi na metodama rješavanja nasilja.

Metoda se uspješno širi i primjenjuje diljem svijeta

Mnoge su zemlje implementirale KiVa metodu zbog njezine uspješnosti. Prva faza implementacije odvila se u Latinskoj Americi (Argentina, Kolumbija, Španjolska, Meksiko i Čile). U to je vrijeme sadržaj bio dostupan samo na engleskom tako da se program primjenjivao samo u dvojezičnim školama.

Druge zemlje kao što su Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Belgija, Italija, Luksemburg, Estonija, Švedska, Novi Zeland i Njemačka počele su uspješno primjenjivati ovaj program u nekim školama.