NASA objavila fotografije iz svemira, Kina više nije ista
Foto: Pixabay

Satelitske snimke iz svemira pokazuju drastičan pad razine zagađenja iznad Kine koje je “barem djelomično” izazvano smanjenjem privredne aktivnosti zbog koronavirusa, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Mape NASA-e pokazuju koliko je razina dušikovog oksida manja ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prenosi BBC.

Smanjenje zagađenja poklapa se s rekordnim smanjenjem aktivnosti tvrtki u Kini jer su proizvođači obustavili rad kako bi se zaustavilo širenje smrtonosnog virusa.

VIDI OVO: Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Ova molitva vam može pomoći

Znanstvenici NASA-e kažu da je smanjenje razine dušikogovog oksida koji izazivaju motorna vozila i industrijska postrojenja, najprije uočeno u Wuhanu, epicentru virusa, ali da se zatim proširilo na ostatak zemlje.

Foto: NASA/BBC

NASA primjećuje da smanjenje zagađenja zraka koincidira sa zabranama uvedenim za transport i poslovne aktivnosti budući da je više milijuna ljudi poslano u karantetnu.

U Kini je potvrđeno skoro 80.000 slučajeva oboljelih od koronavirusa, a uvedene su stroge mjere kako bi se sprječilo njegovo širenje.