Naslovnica Novosti Najviši dužnosnik Katoličke crkve u Francuskoj uhvaćen u pedofilskom skandalu

Najviši dužnosnik Katoličke crkve u Francuskoj uhvaćen u pedofilskom skandalu

Danas počinje suđenje kardinalu iz Lyona optuženom za prikrivanje optužbi za seksualno zlostavljanje jednog dječaka izviđača koje je izvršio svećenik iz njegove župe, javlja Reuters.

Kardinal Philippe Barbarin tako je najviši dužnosnik Katoličke crkve u Francuskoj koji je uhvaćen u pedofilskom skandalu te će se naći na optuženičkoj klupi zajedno s još pet svećenika.

I dok su prošlu godinu u Katoličkoj crkvi obilježila otkrivanja seksualnog nasilja te prikrivanja u Australiji i Čileu, na početku godine pažnja je preusmjerena na više svećenstvo u Europi.

I to baš uoči najava pape Franje o održavanju susreta visokih dužnosnika Katoličke crkve sljedeći mjesec na kojem će se razgovarati o zaštiti maloljetnika.

68-godišnji Barbarin je optužen jer nije prijavio optužbe za seksualna zlostavljanja u osamdesetima i ranim devedesetima koje je počinio svećenik Bernard Preynat.

Optuženi je priznao seksualno zlostavljanje te će se, prema informacijama njegovog odvjetnika, naći na optuženičkoj klupi kasnije ove godine, piše Index.

Pročitajte više >

NAJNOVIJI ČLANCI