Naslovnica Zdravlje Gdje se Covid-19 najlakše može proširiti?

Gdje se Covid-19 najlakše može proširiti?

Bez obzira na to koliko puta dnevno dezinficirali i prali ruke ili nosili masku, velike su šanse da se osjećate nervozno zbog prisutnosti koronavirusa. Na temelju nekih novih istraživanja, sada imamo dodatni uvid u to gdje se Covid-19 najlakše može proširiti.

Očekivano je da se virus mnogo više i brže širi u zatvorenom prostoru nego u otvorenom okruženju. No, jedno je istraživanje čak usporedilo kolika je vjerojatnost da se virus proširi u vašem domu, javnom prijevozu, restoranu i trgovačkom centru. Prema njihovim saznanjima, najveće su šanse da se proširi upravo u obiteljskom domu.

Covid-19 se najlakše može proširiti u obiteljskom domu

Istraživanje je provedeno u Kini na sveučilištima Southeast, Hong Kong i Tsinghua, a proučavalo je 318 slučajeva te su početak epidemije podijelili u šest kategorija: kuća, prijevoz, hrana, zabava, kupovina i drugo. Otkrili su da su domovi “dominantna kategorija”, a 254 od 318 novih zaraza je proizašlo iz obiteljskih domova.

VIDI OVO: Kako se koronavirus širi po trgovini? Ovaj video će vam pokazati

Razine zaraze na otvorenim javnim mjestima bile su “neprimjetne, osim u dva područja koja su sklona gužvi, vjerojatno zbog zaraženih nositelja virusa koji su se nalazili u gomili”, otkrili su znanstvenici.

Rezultati druge studije stižu iz Japana gdje ju je proveo National Institute of Infectious Diseases koji se također bavio boljim razumijevanjem širenja spomenutog virusa. Njihova otkrića, koja još nisu recenzirana, bila su vrlo slična.

Stručnjaci savjetuju da zaobilazimo prenapućena mjesta i zatvorene prostore

Nakon pregleda 110 slučajeva zaključili su da su “izgledi da je primarni slučaj prenio Covid-19 u zatvorenom okruženju 18,7 puta veći u usporedbi s otvorenim okruženjem”, piše Best Life.

Zato stručnjaci savjetuju da unatoč popuštanju mjera nastojite izbjeći prenapučena mjesta i zatvorene prostore na kojima se okupljaju ljudi. Također, ako se netko od vaših ukućana zarazi koronavirusom, pobrinite se da se izolira te da bude što manje u kontaktu s drugim ukućanima, piše Index.

NAJNOVIJI ČLANCI