Naslovnica Zdravlje Gubitak mirisa i okusa: Ako ne osjetite ova dva mirisa, moguće je...

Gubitak mirisa i okusa: Ako ne osjetite ova dva mirisa, moguće je da imate koronu

Ako se pitate imate li koronavirus, zaputite se u kuhinju i pomirišite ove dvije stvari.

Gubitak mirisa i okusa je učestali simptom koronavirusa, a u isto vrijeme i je jedan od najneobičnijih. Jedan test možete napraviti u svom domu, a može vam otkriti koronu.

Kod skoro 25 posto zaraženih, gubitak mirisa i okusa bio prvi i jedini znak koji je signalizirao da nešto nije u redu.

S obzirom na to da ovaj simptom može ukazivati na Covid-19, provedeno je istraživanje tijekom kojega su ispitanici pokušali detektirati određene mirise.

Zaraženi najčešće ne mogu osjetiti dva mirisa

Istraživanje je provedeno u Indiji te su istraživači otkrili da oboljeli od Covida-19 koji su izgubili okus i njuh ne mogu osjetiti miris mente i kokosovog ulja.

Istraživački tim pregledao je ukupno 25 mirisa, odabravši na kraju pet za eksperiment koji su sudionicima bili najpoznatiji: kokosovo ulje, kardamom, komorač, pepermint i češnjak.

Potom su ocjenjivali mirise na temelju potencije i poznavanja te su razvili prototipni komplet za testiranje, koji su ljudi mogli lako primijeniti i u vlastitom domu.

U konačnici, pronašli su mirisne deficite u otprilike 50 posto asimptomatskih bolesnika pozitivnih na Covid.

Od pet mirisa, pepermint i kokosovo ulje najčešće su bili pogrešno identificirani ili ih oboljeli od Covida nisu mogli detektirati. Nekoliko je razloga zašto dolazi do gubitka mirisa i okusa.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Test koji možete provesti u svom domu

Ovaj test možete provesti i u vlastitim domovima. Ako nemate ova dva sastojka, to možete učiniti i s drugim sastojcima – kavom i češnjakom. Dakle, ako se pitate imate li koronavirus, zaputite se u kuhinju i pomirišite ove dvije stvari.

Ništa poput kave ne daje poticaj vašim osjetilima, a ako ne osjećate slatku aromu jutarnje šalice kave, to bi mogao biti znak da trebate kontaktirati svog liječnika.

Proteus Duxbury, bivši glavni tehnološki direktor za burzu zdravstvenog osiguranja u Koloradu, koji se borio protiv Covida u ožujku rekao je da mu je ovaj test pomogao da identificira virus u svom tijelu.

“Nisam imao kašalj, glavobolju, temperaturu ili otežano disanje. Ali, sve je imalo okus kartona. Prvo što sam radio svako jutro jest da sam nagnuo glavu nad šalicom kave i duboko udahnuo. Ništa”, kazao je.

Češnjak je također sjajan pokazatelj

Profesor Carl Philpott iz Fifth Sensea, britanske dobrotvorne organizacije koja podržava ljude pogođene poremećajima u okusu i mirisu, kaže da je češnjak još jedan sjajan pokazatelj.

“Češnjak, kava i kokos dodatni su mirisi koje možete koristiti. Sve što trebate napraviti jest da sastojak držite u blizini nosa, ali izbjegavajte potencijalne iritanse poput osvježivača zraka, izbjeljivača ili drugih jakih mirisa koji mogu izazvati trnce ili naštetiti nosnim kanalima”, savjetovao je Philpott.

Osim ova dva sastojka, postoji još nekoliko koji bi vam mogli ukazati na to da nešto nije u redu. Ako se tuširate, ali ne osjetite miris šampona, to nije dobar znak. Uz to, ako ste u potpunosti zdravi svakako bi trebali moći osjetiti miris limuna, naranče ili limete, savjetuje BestLife.

NAJNOVIJI ČLANCI