Hakeri vam mogu upasti u dom dok gledate televizor
Foto: Unsplash

Američki FBI upozorava da su pametni televizori, koji se za razliku od običnih povezuju na internet, posebno podložni napadima hakera koji tako mogu ući u nečiji dom.

U objavi na blogu ogranka FBI-ja u državi Oregon tako se objašnjava da internet veza, iako omogućava pristup popularnim servisima, omogućava i hakerima upad u nečiji dom preko neosiguranog televizora, preko kojeg može onda doći i do nečijeg internet routera.

“Hakeri također mogu preuzeti kontrolu nad vašim neosiguranim televizorom. Na donjem dijelu spektra rizika mogu mijenjati kanale, igrati se jačinom tona i pokazivati vašoj djeci neprikladne video snimke”, piše FBI u tekstu upozorenja.

U najgorem slučaju, nastavlja FBI, hakeri mogu uključiti kameru i mikrofon nečijeg televizora u spavaćoj sobi i tiho cyber-prisluškuju, prenosi Index.hr.

Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućili glasovne naredbe i videochat, hipotetski omogućuju i proizvođačima TV-a, odnosno appova koji se na tom TV-u koriste, da vas prisluškuju.

Hakeri su već u siječnju ove godine upali u tisuće Googleovih pametnih uređaja Chromecast i onda to iskoristili da upozore korisnike na sigurnosni bug koji omogućuje hakiranje tog uređaja za streaming.