Nano-čip bi omogućio “nadležnim ustanovama”, zdravstvenim i drugim vlastima, potpuno praćenje onoga što se događa u organizmu građana, kao i kuda se kreću i s kim su u dodiru, mada bi identitet građana morao ostati skriven.

Mada uz raspravu o istinskoj djelotvornosti i tome u kojoj mjeri će to narušiti privatnost, slobode i prava građana, u Europskoj uniji i Americi se, po uzoru na neke azijske zemlje i Izrael, priprema uvođenje telefonskih aplikacija za praćenje i upozoravanje građana na prijetnju lica zaraženih korona virusom u njihovoj blizini.

Američki virolozi upozoravaju da će epidemija koronavirusa ponovo napasti svijet na jesen, a njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila u parlamentu da “još hodamo po sasvim tankom ledu i dalje smo na početku pandemije”.

Njemačka je otad odlučila da kroz dva-tri tjedna uvede mogućnost da građani, koji to žele, u svoje pametne telefone ugrade upravo razvijenu aplikaciju za praćenje njihovog kretanja i dobivanja informacija o licima zaraženim korona virusom u njihovoj blizini.

Kao i Google i Apple u Americi, na uvođenju ovakvog programa za pametne telefone rade još neke članice Europske unije.

VIDI OVO: Je li RFID čip Žig zvijeri?

Mediji u Evropskoj uniji su podijeljeni oko toga koliko će praćenje kretanja virusa i bliskosti građana sa zaraženim licima preko telefonskih aplikacija zaista biti bitno za suzbijanje bolesti, a koliko to sobom nosi prijetnju da neke vlasti to iskoriste za širi nadzor stanovništva.

Tako irski dnevnik Irish Times smatra da to zbog djelotvornosti mora biti pod nadzorom vlasti, nacionalnih zdravstvenih ustanova, ali da mora biti vremenski ograničeno tako da je korisnik aplikacije može sam poništiti i obrisati kada epidemija prođe,

Ipak pravu uzbunu je izazvala odluka europskog konzorcijuma “PEPP-PT” koji dovršava posao na toj aplikaciji, da na web stranici o tehničkim svojstvima ovog programa bez obrazloženja izbriše stav da se „obvezuje da će koristiti decentralizirani protokol u tehnologiji”.

Akademici iz 25 zemalja su stavili do znanja svoju veliku zabrinutost i zatražili od vlada da ne prihvate primjenu aplikacije koja bez uvida na koji način uzima podatke. To bi moglo, stoji u priopćenju, omogućiti “nekoj vrsti vlasti ili privatnom sektoru da provodi nadzor i katastrofalno naruši povjerenje u primjenu takve aplikacije u društvu”.