Kako možemo hodati „putem koji vodi u život“?

Za one koji žele hodati s Bogom Isus pokazuje dvije faze putovanja i naših života: „jer tijesna su vrata i uzak je put koji vode u život, malo je onih koji ga pronalaze“. (Matej 7, 4)

Ako želimo hodati zajedno s Bogom, najprije moramo proći kroz tijesna vrata, koja označavaju izgrađivanje naše vjere u Isusa Krista. Tu fazu, zbog onoga što Bog čini, Biblija naziva ”biti spašen” ili ”biti nanovo rođen” (vidi Ivan 1, 12-13; 3, 1-8). Put se odnosi na novi život koji nakon toga slijedi.

Aktivan, ne pasivan

Biti spašen ne podrazumijeva pasivno stanje jer „u njemu doista živimo, mičemo se i jesmo“. (Djela 17, 28) To implicira na neprestano kretanje, napredak, rast.

Izreke 4, 18 kažu: „A pravednička je staza kao svjetlost svanuća, koja je sve jasnija do potpunog dana“.

Ako to jest naša žudnja, to će zahtijevati potpuno predanje našeg cijelog bića. Tako Bogu priznajemo pravo ostvarivanja pristupa u svakom području našeg života. Naša potpuna, bezuvjetna predaja je osobna odluka. Bog to očekuje od nas, jer to jest pravo učeništvo.

VIDI OVO: 22 nadahnuta citata koja će ojačati vašu vjeru u Boga

S obzirom na ovo, Bog u našim životima stvara potrebne promjene. Naš ”stari čovjek”, koji se protivi Božjem načinu razmišljanja, biva zamijenjen ”novim čovjekom”, kao što čitamo u Rimljanima 8, 7 i Izaiji 55, 8-9. Tada više nismo mi sebi najvažniji, već Bog i Njegovo Kraljevstvo; ono što Bog želi i ja želim. „Dođi kraljevstvo Tvoje“!

Ne našom vlastitom snagom

Kako to možemo postići? Naš osobni trud nije dovoljan. Treba nam veća snaga; snaga Duha Svetoga. Čitamo: „Ne silom niti snagom, već duhom mojim!” – riječ je Jahve nad Vojskama“. (Zaharija 4, 6)

Duh Sveti povezan je s Božjom Riječju. Bez Duha Svetoga, Bibliju vidimo samo kao mrtvo slovo na papiru.

Prije nego što možemo čuti kako nam Bog govori kroz Bibliju, na nježan i poučljiv način trebamo dobiti Njegovu Riječ. (Jakovljeva 1, 21) U Marku 10, 14-15, Isus pokazuje maleno dijete kao primjer kako bismo trebali primati istinu o Božjem Kraljevstvu. Kako bismo mogli razumjeti glas Duha Svetoga, trebamo odložiti sa strane sve ono što se protivi Božjoj Riječi.

Biti vođen Duhom

Naša ovisnost o Duhu Svetome nije ograničena na razumijevanje Božje Riječi. Duh Sveti je također Bog; određeni vodič koji nas vodi uskim putem „jer svi oni koji su vođeni Duhom Božja su djeca“. (Rimljanima 8, 14) Što postanemo osjetljiviji na vodstvo Duha Svetoga, to ćemo više biti sposobni hodati onako kako nam On pokaže.

VIDI OVO: Bog obećava da će nas voditi kroz život, ali postoji jedan uvjet!

Kako bismo ostali na tom putu i kako bismo iskusili vodstvo Duha, uvijek možemo upitati Duha Svetoga što On od nas želi i čega se trebamo riješiti. Njegovo vodstvo mogu zasjeniti svjesni i nesvjesni grijesi: „Zbog tvojih grijeha On je odvratio pogled od tebe“. (Izaija 59, 2) No kada priznamo svoje grijehe, dobivamo bolju perspektivu u vezi puta kojim Duh želi da idemo.

Najbolji put

Hodanje s Bogom najbolji je put kojim možemo ići. To je put kojim u potpunosti možemo iskusiti Njegove blagoslove u ovome životu. To je iskustvo mnogih koji hodaju tim putem i koji mogu posvjedočiti o tome!

Autorica: Yna Plat; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE