U Hrvatskoj 60 posto liječnika odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti
Foto: Unsplash

U Hrvatskoj 60 posto liječnika odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a prednjači splitska bolnica u kojoj namjerne pobačaje radio samo jedan ginekolog od njih 30.

Riječka bolnica, inače je jedina bolnica u Hrvatskoj u kojoj ni jedan ginekolog nije uložio priziv savjesti dok u ostatku Hrvatske postoji veliki spektar samovolje i širokog tumačenja prigovora savjesti na koji se pozivaju i anesteziolozi i primalje.

Prema podacima Hrvatske komore primalja, među njima ima i onih koje zbog prigovora savjesti ne žele sudjelovati ni u edukaciji o kontracepciji.

Poznato je kako je prema podacima Ministarstva zdravstva čak 188 specijalista ginekologije i opstetricije te oko 120 medicinskih sestara, odnosno primalja izrazilo priziv savjesti i ne žele obavljati pobačaje, prenosi Jutarnji.

Od dalmatinskih bolnica u KBC-u Split namjerne pobačaje radi samo jedan ginekolog od njih 30. U Općoj bolnici Zadar priziv savjesti ima šest ginekologa i dvojica anesteziologa, a u šibenskoj od devet ginekologa pet se poziva na prigovor savjesti.

U Dubrovniku priziv savjesti uložilo je dvoje od pet liječnika, a upravo je Opća bolnica Dubrovnik nedavno dospjela pod povećalo javnosti jer je jedan riječki ginekolog koji je bio na ispomoći izjavio da je u Dubrovniku pobačaj na zahtjev obavljen ženi »na živo«, bez anestezije, jer u smjeni nije bilo anesteziologa koji se nije pozvao na priziv savjesti.

U susjednoj Sloveniji samo deset ginekologa i ginekologinja, odnosno njih samo tri posto, odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a u Hrvatskoj je to čak 60 posto. U cijeloj Sloveniji, dakle, gotovo trostruko manje ginekologa se poziva na priziv savjesti nego što je kod nas slučaj samo u Splitu, gdje ih to čini čak 29.


Pročitajte cijeli članak >>