Naslovnica Novosti Hrvatska Hrvatskoj prijeti epidemija ospica: Čak 15.881 djece u Hrvatskoj nije cijepljeno

Hrvatskoj prijeti epidemija ospica: Čak 15.881 djece u Hrvatskoj nije cijepljeno

Zbog necijepljenje djece Hrvatskoj prijeti epidemija ospica.

U posljednjih pet generacija predškolaca čak 15.881 dijete u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, rečeno je na jučerašnjem skupu o cijepljenju održanom u Hrvatskom liječničkom zboru u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava.

Taj podatak iznio je dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a rekavši kako spomenuti broj necijepljene djece od 2012. do 2017. godine znači da protiv ospica, rubele i zaušnjaka u nas nije cijepljeno oko osam posto predškolske djece.

PROČITAJTE: ALARMANTNO: Do 2025. će svako drugo dijete imati autizam, evo što je uzrok!

– Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još uvijek nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cjepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije – rekao je dr. Kaić.

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika, piše Vecernji.hr.

NAJNOVIJI ČLANCI