Indija: Više od 50 crkava prestalo održavati bogoslužja nakon što su vlasti uvele zabranu kršćanskih okupljanja

Kršćanskim crkvama u Indiji nije bilo dopušteno održati bogoslužje treću nedjelju zaredom, nakon što su vlasti nametnule potpunu zabranu vjerskih okupljanja.

Više od 50 crkava u okrugu Jhabua u državi Madhya Pradesh nije se smjelo okupiti na bogoslužju u nedjelju. Okružnica koja zabranjuje okupljanja je podijeljena po nalogu Vishwa Hindu Parishada (Svjetskog hinduističkog vijeća) i drugih radikalnih hinduističkih nacionalističkih skupina.

Indijski kršćani zabrinuti da im više neće biti dopušteno da ostvaruju svoja prava na vjersku slobodu

“Pročitao sam okružnicu prošlog petka i odlučio da neću imati bogoslužje u nedjelju”, izjavio je lokalni svećenik. “Posljednjih pet mjeseci bilo je teško. Naša zajednica je smanjena sa 40 na 15 članova. Čak je i ovih 15 sada uplašeno.”

“Znam kao svećenik da moram trpjeti teškoće i progone zbog svoje vjere. Ali zabrinut sam za one koji pokazuju zanimanje da služe Bogu.”

Indijski kršćani zabrinuti da im više neće biti dopušteno da ostvaruju svoja prava
Snimka zaslona: YouTube/Jessica Savano

Lokalne vlasti također su ranije poslale slične obavijesti kršćanskim vođama u okrugu, zahtijevajući da pokažu dokaze o svojem obraćenju na kršćanstvo.

Preko 300 svećenika i kršćanskih vođa sastalo se s vlastima i podnijelo memorandum o smirivanju situacije, ali malo se toga promijenilo.

Probleme stvaraju hinduistički ekstremisti

Madhya Pradesh jedna je od nekoliko indijskih država koje imaju zakone protiv obraćenja, koji pretpostavljaju da kršćani “prisiljavaju” hinduse ili im daju financijske koristi kako bi ih preobratili na kršćanstvo, piše Christian Post.

VIDI OVO: U Indiji ne dopuštaju kršćanima da sahranjuju svoje mrtve

Iako su neki od tih zakona na snazi desetljećima u nekim državama, nijedan kršćanin nije osuđen za “prisilno” preobraćenje bilo koga na kršćanstvo. Međutim, ti zakoni dopuštaju hinduističkim nacionalističkim skupinama da podignu lažne optužbe protiv kršćana i pokrenu napade na njih, a sve pod izgovorom navodnog prisilnog obraćenja.

“Hinduistički ekstremisti vjeruju da bi svi Indijci trebali biti hindusi i da bi se zemlja trebala riješiti kršćanstva i islama”, objašnjava se u informativnom listu Open Doors o Indiji.