Instagram u nekim slučajevima označava kršćansko slavljenje Boga kao ”štetan sadržaj” koji krši pravila zajednice. Prenosimo u cijelosti objavu autora Michaela Browna s portala Christian Post:

”Naslov ovog članka nije senzacionalistički. Ne radi se o ”mamcu za klikove”. To je istina. Šokantna istina. Da, Instagram je videozapise bogoštovlja snimljene uživo na ulicama, označio kao kršenje pravila zajednice, označavajući ih kao ”štetan sadržaj”. Neka se o ovoj sramoti čuje i piše. 

Sean Feucht je vođa slavljenja i tekstopisac, koji se nedavno kandidirao za političko mjesto u Kaliforniji. On je isto tako i konzervativan kršćanin.

23. lipnja napisao je na Twitteru: „Evo do čega smo došli u Americi! Instagram moje videozapise slavljenja označava kao sadržaj koji je ”štetan ili kao lažna informacija”. Vjerske slobode? Sloboda govora? Cenzorstvo od strane velikih tehnoloških firmi“?

Instagram je obrisao kršćanski sadržaj zbog ”kršenja standarda zajednice”

Unutar objave sa Twittera bila je slika sa Instagrama; na njoj se vidjelo objašnjenje koje je Instagram dao za micanje videozapisa: zbog navodnog ”kršenja standarda zajednice” (oh, ti famozni ”standardi zajednice”). 

Točnije, Instagram je naveo: „Priča je maknuta zbog štetnih i netočnih informacija“. 

Što to uopće znači? Što bi to moglo značiti? 

Feuchtova objava na Twitteru privukla je pozornost senatora Missourija, Josha Hawleya, koji je napisao na Twitteru: „Kultura rušenja udružuje se sa #VelikimTehnološkimDivom. Sada Instagram cenzurira kršćanskog vođu slavljenja, koji želi objaviti videozapise slavljenja Boga sa područja gdje su nedavno bili nemiri. To znači ”kršenje standarda zajednice”? Ne mogu dočekati objašnjenje za ovo“! 

U vremenu pisanja ovog članka (kasno navečer, četvrtak, 25. lipnja), još uvijek čekamo na objašnjenje. 

VIDI OVO: 10 stvari koje nikada ne biste trebali objavljivati na Facebooku i Instagramu

Facebook je također cenzurirao neke kršćanske objave

Nekoliko godina ranije, imao sam nekoliko problema sa Facebookom zbog njihovog cenzuriranja nekih od mojih objava, radi navodnog ”kršenja standarda zajednice”, čime sam istaknuo na licemjerstvo koje vlada među njima. 

Na primjer, moja objava, koja je bila utemeljena na činjenicama i u kojoj sam pisao o stvarima vezanima za LGBT označena je kao ”govor mržnje”, dok su anti-kršćanske stranice na Facebooku, koje sadrže nezamislive bogohulne sadržaje, smiju djelovati bez problema. Zaista? 

Hvala Bogu, u većini slučajeva, uz pomoć vanjskog suradnika, Facebook je ponovno vratio moje objave (ili je vratio ono što sam napisao). No drugi moji kolege nisu bili takvog uspjeha; njihove stranice su trajno uklonjene zbog navodnog kršenja famoznih (i naravno dvosmislenih) ”pravila zajednice”. 

YouTube također označava neke kršćanske sadržaje kao ”nepoželjne”

Izgleda da je ono što je ”mržnja” za jedne, nešto sasvim drugo za ostale. Kada se radi o YouTubeu i Googleu, borba se nastavlja, a veliki kanali poput Prager U i dalje imaju probleme sa diskriminacijom i nejednakim tretmanom. Gdje su sada borci za društvena prava? Nekako, čini se da ne podižu svoje glasove za stranice kao što je Prager U. 

Moje vlastito iskustvo, nakon što je više od 1.000 videozapisa koje sam snimio, YouTube označio kao ”nepoželjne”, sve u svemu YouTube je poprilično fer sa mnom; čak su mi i dopustili monetizaciju videozapisa. U isto vrijeme, znamo da se to može promijeniti u bilo kojem trenutku i da bi moj kanal mogao biti zabranjen. 

Ogromna je greška povjerenje staviti u ruke velikih tehnologija. 

No ono što se dogodilo sa Instagramom izgleda čudnije i bizarnije. O čemu su točno ”svemoćni” cenzori razmišljali? 

Na Instagramu postoji bezbroj videozapisa, koji prikazuju uznemirujuće prizore sa prosvjeda, pobuna i svi oni nekako zadovoljavaju pravila zajednice. No kada se u videozapisu prikazuje kršćansko slavljenje, koje se odvija usred tih prosvjeda, on se uklanja zbog navodnih iznošenja ”štetnih i lažnih informacija”. 

S obzirom da u vezi tog videozapisa ništa nije ”lažno”, onda je sigurno nešto što se smatra štetnim; zbog čega sam i ovako naslovio članak. 

VIDI OVO: Otac je dopustio kćeri da otvori Instagram, nije očekivao što će se dogoditi

Je li za Instagram slavljenje Boga štetno?

Je li to ono što je Instagram mislio? Misle li zaista oni da je slavljenje Boga na ulicama naših podijeljenih gradova štetno? 

Ako da, želim potaknuti svakog vođu slavljenja i svaki slavljenički tim da u svojim vlastitim zajednicama izađu na ulice, neka objave slične videozapise i neka ih dijele što je moguće više, počevši na Instagramu. (Hej, to je izvrsna stvar i baš ono što sada Americi treba). 

Ako je Instagram napravio pogrešku, nadam se da će je priznati i reći: „Totalno smo zabrljali! Nema isprike“! U suprotnom, ovo znači rat; u smislu duhovnog rata. 

Stoga, nema mržnje. Nema tjelesne agresije. Nema tjelesne ljutnje. Naravno, naravno, nema nasilja. 

Već puno molitve. Puno slavljenja. Puno propovijedanja. I puno ustajanja, kako bi nas se čulo. Ako ne sada, kada onda? 

Ironično, dok sam pisao ovaj članak, na Twitteru sam primijetio još jednu objavu od senatora. Hawley je prije nekoliko sati napisao: „Sada Twitter aktivno cenzurira biblijske stihove? Ozbiljno? Zašto“? 

Hawley je ponovno objavio na Twitteru objavu od Sama Feuchta, u kojoj piše: „Ne samo da ”Veliki Brat” blokira videozapise slavljenja, sada blokira i biblijske stihove o MIRU! Pišite na Twitteru ako vjerujete da društvenim medijima treba više mira, više slavljenja i manje cenzuriranja Isusovih sljedbenika“. 

Feucht je u objavu uključio i sliku od Benija Johnsona, koji je koristio @MoliZa5, nešto što trenutno nije prisutno na Twitteru. Njegova objava, koja je sadržavala biblijske stihove, blokirana je uz objavu: „Ova objava na Twitteru može sadržavati osjetljiv sadržaj“.

VIDI OVO: Upozorenje roditeljima: Ovako Instagram utječe na prehranu vaše djece!

Biblijski stihovi su ”osjetljivi sadržaj”

Stoga, slavljenje je etiketirano kao ”šetno”, a biblijski stihovi o miru smatrani su ”osjetljivim sadržajem”. Zaista? 

Preplavimo onda ”Velikog Brata” Riječju i slavljenjem. Prijavimo i osudimo svaki neistinit prekršaj o našem prakticiranju vjere. 

Vrijeme je za to.”