Instagram mijenja pravila nakon što je 14-godišnja djevojčica počinila samoubojstvo

Obitelj je na njezinom Instagram profilu pronašla sadržaje povezane s depresijom i samoubojstvom.

Instagram mijenja pravila nakon što je 14-godišnja djevojčica počinila samoubojstvo
BBC/Pixabay

Nakon što je otac 14-godišnjakinje koja je počinila samoubojstvo iznio optužbe protiv Instagrama navodeći da snosi dio odgovornosti za njenu smrt, dužnosnici te društvene mreže su obećali da će unijeti rigoroznije kontrole i zabranu objavljivanja bilo kakvih slika koje ukazuju na samoozljeđivanje.

Najavljen je niz promjena pravilnika uključujući zabranu objava koje prikazuju bilo kakav oblik samoozljeđivanja, ali i uklanjanje svega što poziva na to, pa i pretrage i oznake s izuzetkom pojedinog sadržaja koji možda ukazuju da je neko u opasnosti.

S druge strane, slike rana koje su zacijelile će ostati dozvoljene.

Ministar zdravstva Velike Britanije Matthew Hancock je prije nekoliko dana pozvao na razgovor Adam Moseryja, šefa Instagrama.

Hancock je i ranije skretao pozornost na to da bi društvene mreže trebale “učiniti više” povodom oblikovanja utjecaja koje imaju na živote i mentalno zdravlje tinejdžera.

Inače, odluka je donesena nakon što je Ian Russell, otac četrnaestogodišnje Molly, iznio optužbe da je ta društvena mreža doprinijela tome da njegova kćerka počini samoubojstvo.

Naime, Molly je umrla 2017. sa samo 14 godina, a nakon smrti njezina obitelj je na njenom Instagram profilu pronašla sadržaje povezane s depresijom i samoubojstvom.

Reci što misliš