Irska donosi bolesni zakon kojim će nanijeti nesagledive posljedice na ljudsku dušu

U Irskoj je trenutno u proceduri izmjena kontroverznog zakona o priznavanju “roda” kojom bi se osim onima starijim od 18 godina i djeci omogućila promjena spola u dokumentima, javlja Narod.hr.

Naime, Irska je 2015. godine donijela kontroverzni zakon o priznavanju “roda” koji omogućuje promjenu spola u osobnim dokumentima na temelju obične izjave. Unatoč činjenici da se osoba rađa s određenim spolom – tijelo osobe je od samog začeća muško ili žensko te je ona, sukladno tome, muškarac ili žena, Irska je država donošenjem toga zakona službeno odlučila da tijelo nema nikakve veze sa spolom osobe.

Novi amandman, koji je trenutno u proceduri, donosi izmjene koje će omogućiti promjenu spola u osobnim dokumentima na temelju obične izjave djeci od 16 godina, a djeci mlađoj od 16 godina uz dopuštenje roditelja i dva liječnika. Amandman je predložio irski senator Fintan Warfield, 26-godišnji LGBT aktivist i član lijeve nacionalističke stranke Sinn Féin, uz supotpise Davida Norrisa, nezavisnog senatora i LGBT aktivista, i Grace O’Sullivan, aktivistice organizacije Greenpeace i članice irske Stranke zelenih, te ga je potvrdio Gornji dom irskog parlamenta (Seanad Éireann).

Amandman je stavljen u proceduru u kontekstu revizije zakona koja treba započeti u rujnu 2017. Nakon revizije zakona te ukoliko se amandman usvoji u Donjem domu (Dáil Éireann), nove odredbe bi trebale stupiti na snagu 2019. godine.

No, navedena mogućnost promjene spola u dokumentima na temelju izjave za djecu mlađu od 18 godina nije jedina radikalna izmjena u ionako već kontroverznom zakonu! Novi bi zakon omogućio i promjenu spola u dokumentima osobama koje smatraju da nisu ni muškarci ni žene.

Dakle, ako zakon bude usvojen, tim osobama na osobnoj iskaznici ne bi  pisalo ni “muškarac” ni “žena” već nešto drugo, što sami žele, npr. “neopredjeljen”, “oboje” itd.

Izvor: Narod.hr