Islamska država vreba mlade žene

Islamisti pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000. godine, koje predstavljaju novu metu promocije ID, objavila je Europska agencija za policijsku suradnju.

Europol, sa sjedištem u Haagu, objavilo je izvješće, a uz njega je izradio i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta islamista koja traži nove snage nakon pada samozvanog kalifata u ožujku.

“Propaganda Islamske države za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju grupu i imaju pristup društvenim mrežama. ID se prilagodila tom novom cilju”, rekao je Manuel Navaret, direktor Europskog centra za borbu protiv terorizma Europola, prenosi Al Jazeera Balkans.

Tijekom godina, u očima boraca mlade žene dobile su ofenzivniju ulogu te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga.

Kada je Islamska država počela gubiti teritorij, organizacija je počela tražiti od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao liječnice ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.

Nakon pada samozavnog kalifata u ožujku, Islamska država je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja biti prisutna na internetu

“Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put put potencijalno velikim promjenama”, kaže se u izvješću Europola, u kojem se navodi da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhićenih žena povezanih s aktivnostima terorizma.

Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4.000 žena i oko 8.000 djece boraca uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.