Islamski ekstremisti koriste društvene mreže za napad na kršćane

Islamski ekstremisti koriste društvene mreže za napad na kršćane
Foto: Unsplash

Otkriven je novi način na koji islamski ekstremisti napadaju kršćane – društvene mreže.

Teroristička udruženja s Bliskog Istoka koriste društvene mreže kako bi implicirali kršćane u slučajeve bogohuljenja objavljujući lažne objave.

OGLAS

Jedan je incident uključivao 26-godišnjeg mladića imenom Fady Youssef Todary, kršćanina koji živi u Egiptu.

Islamski ekstremist mu je upao u Facebook račun

Todary je objasnio da je netko upao u njegov Facebook račun i da je objavio bogohulnu poruku.

Kasnije, nakon što je shvatio što se dogodilo, objavio je snimku na Facebooku kako bi svojim pratiteljima objasnio da on nije autor te poruke, prenosi Open Doors.

No to nije bilo dovoljno, rulja se već bila skupila, sa okvirno 100 ljudi koji su odlučili napasti njegov obiteljski dom u Kairu. Ljuta rulja je uništila sve u njegovu domu, a Fadyjevi roditelji su pobjegli kod rođaka.

PROČITAJTE: Zašto kršćani trebaju voljeti muslimane?

OGLAS

Samo nekoliko dana kasnije, Todary je uhićen, zajedno sa svojim 19-godišnjim bratom i dvojicom ujaka. Sada je na slobodi, ali čeka suđenje za navodno bogohuljenje.

Stavka 98 u Egipatskom zakonu zabranjuje „korištenje religije u širenju, bilo riječima, u pisanom obliku ili na koji drugi način, ekstremnih ideja u svrhu poticanja razdora, ismijavanja ili vrijeđanja religije ili sekte koja ju slijedi, ili za nanošenje štete državnom jedinstvu“.

90% Egipćana pripada Islamu tako da se taj zakon koristi za progon kršćana.

Optužuju kršćane za vrijeđanje Islama

„Najprije se kršćane optužuje za vrijeđanje ili prijetnju Islamu“, rekao je analitičar Michael Bosch, „Nakon toga ih se napada ili im se uništavaju posjedi, a ponekad ih se izbacuje iz vlastitih kuća“.

PROČITAJTE: ISLAM PREUZIMA EUROPU: U Europi je sve manje kršćana, a sve više muslimana

OGLAS

Nakon toga „autoriteti dolaze na scenu, smiruju situaciju tako što uhićuju kršćane za navodni ‘zločin’“, rekao je. Jedan anonimni analitičar je rekao da je većina optužbi lažna jer „svi kršćani znaju cijenu bogohuljenja“.

Oni bliski Todaryju kažu da je vrlo malo vjerojatno da je počinio taj zločin.

„Znam Fadyja jako dobro“, rekao je lokalni svećenik, „On je vrlo miroljubiva osoba te nikada ne bi objavio ništa negativno o Islamu“.