istraživanje o braku
Foto: Pixabay

Parovi koji se vjenčaju prije nego što dobiju djecu imaju veću vjerojatnost da ostanu zajedno, pokazuje novo istraživanje.

Studija, provedena od strane Marriage Foundation, je pokazala da 76% majki koje su se vjenčale prije nego što su rodile ostaju s djetetovim ocem, u usporedbi sa 44% onih koje su se vjenčale poslije i 31% onih koje se nisu ni vjenčale.

U izvješću se također ukazuje na to da majčina razina obrazovanja nema veliki faktor, kao što se prije mislilo.

Marriage Foundation je koristila podatke studije „Razumijevanje društva“, na redovitom pregledu 40 000 britanskih domaćinstava, i analiziran je uzorak od oko 1 800 majki s jednim djetetom u dobi između 14 ili 15 godina.

Među parovima koji su još uvijek zajedno, koji imaju tinejdžera, 81% njih su bili u braku prije nego što je njihovo dijete rođeno, a 12% su se vjenčali kasnije.

Dok, od majki koje su živjele sa svojim partnerom u trenutku rođenja njihova prvog djeteta, ali se nikada nisu vjenčali, samo 31% njih je ostalo sa svojim partnerom prije nego što im je dijete diplomiralo.

Analiza je također pokazala da su majke koje su se vjenčale prije nego što su dobile dijete bile u prosjeku četiri godine starije i imale veću vjerojatnost da su stekle diplomu, ali to nije bitno utjecalo na stabilnost njihovog odnosa.


Među ženama koje su se udale prije njihovog prvog djeteta, 82% onih s diplomom je ostalo sa svojim muževima, u usporedbi sa 74% onih bez diplome.

Direktor istraživanja u Marriage Foundation, Harry Benson, je rekao: „Čini se da gotovo uopće nije bitno jesu li žene mlađe ili starije, s diplomom ili ne; dokle god imaju napravljen plan za budućnost i vjenčaju se prije zasnivanja obitelji, one imaju stvarno dobru priliku za stvaranje dugoročnog odnosa.“

„Sa razlogom postoji jedan sustav koji najbolje funkcionira. To je onaj koji je radio godinama“, dodao je Benson. „Iako je dobro imati djecu izvan braka, ne smijemo izgubiti povjerenje u vrijednosti kristalizirane predanosti prije zasnutka obitelj“, rekao je.

Sir Paul Coleridge, koji je bio bivši sudac visokog suda u obiteljskim sudovima, postavio je Marriage Foundation 2012. godine kako bi se izgradile jače obitelji.

Izvješće navodi 47 milijardi funti godišnje troškova za porezne obveznike zbog učinaka raspada obitelji. Udruga pokreće manifest, pozivajući vladu da „prevladaju svoj strah u promoviranju braka kao najbolje šanse kako bi obitelji ostale zajedno.“


Coleridge je rekao: „Sljedeća Vlada ima realne šanse da smanji bračni jaz između bogatih i siromašnih. Postoji ozbiljan i rastući uzrok stvarne društvene nejednakosti.“

„Mitovi i pogrešne procjene, kao što su da je vanbračna zajednica stabilna kao što je i brak bi trebali biti iskorijenjeni jasnim javnim izjavama i obrazovanjem.“

Zaklada također želi vidjeti kako vlada uvodi mjesto ministra za obitelji i kako podržava sustav za porez na dobit koji podržava brak.

„Vlada ne može donositi zakone izravno za jače obitelji, ali oni mogu potaknuti pravu okolinu i tako napraviti pravu razliku“, rekao je Coleridge.

„Oni potroše 46 milijardi funti godišnje na raspad obitelji, uglavnom zbog povećane porezne olakšice i pogodnosti koje se dodjeljuju samohranim roditeljima, a još više na povećane stope školskih izostanaka, maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta među ljudima iz razorenih domova.“