Je li Isus jeo meso?

Da, Isus je jeo meso. Nekoliko biblijskih odlomaka dovode do takvog zaključka. 

Postanak 9, 3 spominje prvo jedenja mesa. Nakon potopa, Bog reče Noi: „Sve što se kreće i živi neka vam bude za hranu: sve vam dajem, kao što vam dadoh zeleno bilje“. 

Kroz Stari zavjet, jedenje mesa bilo je pravilo; od pashalnog janjeta (Izlazak 12), do prepelica koje je Bog dao u divljini (Izlazak 16) te porcija od žrtvovanja životinja koje su svećenici i leviti jeli. (Ponovljeni zakon 18)

Daniel i njegova tri prijatelja odbili su jesti kraljevu hranu u Babilonu, odabirući jesti samo povrće. (Daniel 1) To se vjerojatno dogodilo zato što nije postojalo jamstvo da je meso bilo čisto prema Mojsijevom zakonu. Vegetarijanstvo nije bilo problem. 

Isus je jeo ribu i pashalno janje

Isus ne kaže ništa što bi promijenilo ili potaknulo na promjene dominantne prakse jedenja mesa u Starome zavjetu. U Luki 24, 41-43, Isus je jeo ribu. Isus je također posluživao ribu svojim sljedbenicima. (Matej 14) Učinio je da ribarske mreže nekoliko puta budu ispunjene. (Luka 5 i Ivan 21) Svrha ulova ribe bila je njihova prodaja, kako bi mogle biti pojedene. Isus je također ispekao ribu za svoje sljedbenike. (Ivan 21, 9) 

VIDI OVO: Namirnice koje je Isus konzumirao, a dobre su za zdravlje

Najbolji biblijski dokaz da je Isus jeo meso može se pronaći u godišnjoj pashalnoj gozbi. Janje žrtvovano u vrijeme Pashe bilo je pečeno i pojedeno u svrhu ispunjavanja Zakona. (Izlazak 12, 8) Isus je sudjelovao u gozbi svake godine kao dijete. (Luka 2, 41) i kao odrastao nastavio je ispunjavati Zakon. Gospodin je prisustvovao Pashi u Ivanu 2, 13, Ivanu 5, 1 i Mateju 26, 17-30. Isus bi pokazao neposlušnost Zakonu da nije jeo pashalni obrok; obrok koji je uključivao meso. 

Isus je svu hranu proglasio čistom

Marko nam govori kako je Isus svu hranu proglasio čistom. (Marko 7, 19) Razlika između čiste i nečiste hrane nalazila se u životinjama, ne biljkama. Proglašavanje sve hrane čistom značilo je da su životinje bile dopuštene za jelo. Također imamo i neka izravna učenja od apostola Pavla. Rimljanima 14, 2-3 kaže: „Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće. Tko jede, neka ne prezire onoga tko ne jede; tko pak ne jede, neka ne sudi onoga tko jede. Ta Bog ga je prigrlio“. Kasnije imamo izjavu: „Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim“ (14. stih). 

VIDI OVO: Što su Isus i učenici jeli na Posljednjoj večeri?

U posljednjih nekoliko desetljeća, neki zagovornici prava životinja tvrde kako je Isus bio vegetarijanac. Neke skupine pokušale su primijeniti Isusova učenja o ljubaznosti i suosjećanju prema životinjama. Neki tvrde kako su moderni načini uzgoja i ubijanja životinja inherentno okrutni i da bi se stoga trebalo izbjeći jedenje mesa. Humano ponašanje prema životinjama je druga vrsta problema. Odgovor na pitanje ”Je li Isus jeo meso” je jasno: ”Jest”. 

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!