izbacite nikotin iz tijela namirnice
Foto: Pixabay

Nikotin je kemikalija koja mnoge pušače čini ovisnima o duhanu. Iako ta kemikalija stvara iznimno jaku ovisnost, čovjek ju uvlači u sebe već stoljećima. Ako pušite, bilo bi dobro da što prije prestanete! Moguće je djelomično izbaciti nikotin iz tijela uz pomoć određenih namirnica, ili smanjiti njegov utjecaj.

1. Brokula

Brokula sadrži visoke razine vitamina B5 i C. B vitamini su odgovorni za reguliranje mnogih važnih procesa u tijelu. Vitamin C pomaže vašim plućima da se zaštite od toksina. Brokula sadrži gen NRF2 koji štiti stanice pluća od vanjskih napada.

2. Naranča

Nikotin može smanjiti nivo vitamina C u tijelu, a naranča kao glavni predstavnik citrusa je bogata vitaminom C, koji posljedično smanjuje stres i tjeskobu izazvanu željom za nikotinom.

3. Špinat

Špinat sadrži folnu kiselinu za koju se zna da izbacije nikotin iz tijela. Folna kiselina je također ključna prilikom odvikavanja od nikotina.

4. Đumbir

Đumbir pomaže u rješavanju mnogih neželjenih simptoma uzrokovanih pušenjem. Konzumacija sirovog đumbira smanjuje želju za nikotinom i smanjuje toksine u krovotoku koji se pojavljuju uslijed unosa nikotina.

PROČITAJTE: Je li pušenje grijeh?

5. Brusnice

Kiselina u brusnicama pomaže izlučivanju nikotina iz tijela.

6. Limun

Limun je zbog velikih količina vitamina C i limunske kiseline vrlo efikasan u borbi protiv negativnih učinaka nikotina.

7. Mrkva

Svakodnevni pušači imaju smanjenu razinu vitamina A i C, što posljedično oštećuje živčani sustav, cirkulaciju i funkcioniranje mozga. Mrkva je bogata vitaminima A, C i K što će ojačati prirodnu obranu organizma.

8. Nar

Pušenje povećava srčani puls, krvni tlak i smanjuje razinu kisika u krvotoku. Kako bi se djelomično doskočilo tim simptomima, potrebno je konzumirati nar, koji također pomaže proizvodnji crvenih krvnih stanica.

9. Pšenične klice

Pušenje sužava krvne žile. Konzumacijom pšeničnih klica unosi se vitamin E koji pomaže elastičnosti krvnih žila.

10. Kelj

Kelj se smatra biljkom koja štiti od raka, čim više ga jedete, manje su mogućnosti da ćete dobiti rak. Kelj je prirodni izvor izotiocijanata i drugih antioksidanata koji mogu očistiti tijelo od nikotina.

Izvor: Tribun.hr/Healthy Panda