Naslovnica Zdravlje 10 iznenađujućih simptoma stresa i kako se s njima nositi

10 iznenađujućih simptoma stresa i kako se s njima nositi

Promjenljivo raspoloženje, iritabilnost i akne neki su od jasnih znakova stresa koje svi poznajemo. Međutim, ima nekih znakova stresa za koje niste svjesni, a kojima nas naše tijelo upozorava da su nužne promjene. U nastavku donosimo 10 takvih znakova:

Bol u vratu

„Stres definitivno utječe na naš mišićni sustav, što dovodi do zategnutih mišića i/ili grčeva. To je prirodna reakcija u dilemi borba ili bježanje.“, rekla je dr. Lombardo.

Da biste olakšali bol polako okrećite glavu te udahnite duboko 5 do 10 puta. Možete i masirati bolno područje.

Redovite glavobolje

Stres je česti uzročnik napetih glavobolja koje može izazvati i osjetljivost na svjetlo. Jedini trajni lijek za ovo je izbjegavanje stresa.

PROČITAJTE: 10 znakova upozorenja da ste pod velikim stresom

Osip na koži

Nasumični osipi na koži mogu biti znakovi stresa. Osipi se često javljaju kao izbočene izrasline na stomaku, leđima, rukama i licu. „Iako ne znamo zašto se javljaju, neki stručnjaci smatraju da je uzrok stres imunološkog sustava. Otpušta se histamin a to onda uzrokuje izrasline koje svrbe“, objasnila je dr. Elizabeth Lombardo, prenosi Faithpanda.

Smanjenju stresa pomaže duboko i kontrolirano disanje.

Često se javlja mučnina

Stres vas može i fizički razboljeti. Neki ljudi osjećaju mučninu zbog stresa, no to je često privremeno. S ovim simptomom može pomoći konzumacija đumbira.

PROČITAJTE: Božje rješenje za stres, vrlo je jednostavno

Gubitak pamćenja

Kada ste pod stresom teško se sjetiti gdje ste ostavili svoje naočale. „Kronični stres može smanjiti hipokampus koji je zaslužan za neka sjećanja. Na sreću, vratit će mu se veličina kada se smanji stres“, izjavila je dr. Lombardo.

Pri ovom simptomu uvelike pomaže fizička aktivnost.

Opadanje libida

Povećani stres jedan je od uzročnika opadanja libida. Ako imate kroničan problem sa svojim seksualnim nagonom, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom.

Neodlučnost

Stres odvlači pozornost i smanjuje koncentraciju. Vježbanje većih mišića tijela uvelike pomaže pri ovom simptomu, kao i boravak na svjetlu koji stimulira lučenje serotonina i poboljšava vaše raspoloženje.

PROČITAJTE: 4 biblijska načina kako reagirati na stres i strah

Razvijaju se zubne šupljine

Uzrok ovome je uglavnom trljanje zubi zbog stresa. Može vam pomoći ako sastavite popis problema koji vas muče i razradite plan, korak po korak, kako ćete ih riješiti. Održavanje perspektive i pozitivnog stava zasigurno će utjecati na vaš stres.

Osjećate se tromo, lijeno i pospano

Hormoni stresa uzrokuju i nagli porast adrenalina. Kada adrenalin opadne, tijelo doživi pad sistema i želi spavati. Stres kvari i kvalitetu sna, pa se budite iritirani i umorni. I tako stalno u krug.

Spavajte kvalitetnije tako što ćete u krevet odlaziti uvijek u isto vrijeme. Prije spavanja nemojte gledati u elektroničke uređaje, nego na 10-ak minuta radije uzmite knjigu ili promislite o svome danu. Tako ćete tijelo prirodno pripremiti za san.

NAJNOVIJI ČLANCI