Naslovnica Novosti Svijet Izrael predstavio imunitetsku putovnicu: Dobit će je svi koji su se cijepili

Izrael predstavio imunitetsku putovnicu: Dobit će je svi koji su se cijepili

Izrael je predstavio imunitetsku putovnicu koju će dobiti sve osobe koje su primile drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa.

Imunitetnu putovnicu vlasti u Izraelu nazivaju zelenom knjižicom, a ona će na neki način biti certifikat koji će potvrđivati da je osoba cijepljena.

Osim toga, ova zelena knjižica će cijepljenim osobama ponuditi značajnu slobodu od sigurnosnih ograničenja uslijed koronavirusa.

Oni koji ne posjeduju imunitetsku putovnicu morat će u izolaciju

Shodno tome, svi oni koji je posjeduju neće biti obavezni ići u izolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom, kao i nakon međunarodnih putovanja u zemlje koje se smatraju “crvenom zonom” ili na mjesta gdje je visoka stopa zaraženih. Također, neće se morati ni testirati prilikom ulaska u zemlje koje turistički posjećuju.

VIDI OVO: Može li cjepivo za COVID-19 biti znak zvijeri?

Međutim, od njih bi se i dalje tražilo da u javnosti nose masku, drže fizičku distancu i izbjegavaju društvena okupljanja. Oni koji posjeduju ovu imunitetsku putovnicu neće biti suočeni sa strogim ograničenjima na destinacijama širom svijeta.

Certifikati o cijepljenju će biti u bazi podataka ministarstva zdravstva

Ovi certifikati o cijepljenju bili bi registrirani u bazi podataka ministarstva zdravstva, a oporavljeni pacijenti koji nisu cijepljeni ne ispunjavaju uvjete za dobivanje ovakve putovnice.

Izrael se dosad uspješno nosi s procesom cijepljenja pa je tako za manje od mjesec od upotrebe Pfizerovog cjepiva imunizirao oko 20 posto svoje populacije (koja ima devet milijuna stanovnika) te više od 72 posto osoba starijih od 60 godina.

Izraelske vlasti planiraju do ožujka ove godine cijepiti 5,2 milijuna ljudi kako bi se postupno pripremali za izlazak iz pandemije i radili na oporavku ekonomije, piše CNBC.

NAJNOVIJI ČLANCI