U Izraelu pronađen prethistorijski „raj“ koji potječe iz vremena prije Mojsija

prethistorijski raj
Foto: Israel Antiquities Authority

Prethistorijski „raj“ pronađen je samo nekoliko metara od moderne autoceste u Izraelu, izvijestili su arheolozi.

Iskopina u Jaljuliai, sjeveroistočno od Tel Aviva, dokaz je luksuzne destinacije za lovce i skupljače – imala je potok, vegetaciju i mnoštvo životinja, izjavljuju nadređeni za izraelske antikvitete, prenosi Christian Today.

Otkriveno je na stotine kremenih sjekira i drugih artefakata za koje se vjeruje da su ih koristili homo erectusi u kamenom dobu, a koji su preteča današnjih homo sapiensa.

„Teško je povjerovati da je tako predivno područje staro pola milijuna godina uspjelo ostati sačuvano između autoceste 6 i Jaljuliae“, izjavio je za Art Daily, Ran Barkai, voditelj odsjeka za arheologiju na sveučilištu u Tel Avivu koji je sudjelovao u iskapanju.

„Čini se da su prije pola milijuna godina uvjeti u Jaljuliai bili takvi da je ovo mjesto postalo popularno okupljalište za mnoge ljude.“

Dodao je: „Voda je donosila komade kremena s brda, a od njega bi pravili oružje, ujedno, voda je privlačila životinje koje su ljudi onda mogli loviti. Imali su sve što je prethistorijskim ljudima bilo potrebno.

Za njih je ovo bio kao raj tako da su neprestano tu dolazili.“

Kreacionisti i biblijski kršćani se mogu složiti s arheolozima po pitanju postojanja raja, no veliki problem predstavljaju godine u koje su isti smjestili.