Naslovnica Novosti Kršćanske vijesti Veliko otkriće: Izraelski arheolozi otkrili 1.500 godina star natpis ''Krist, rođen od...

Veliko otkriće: Izraelski arheolozi otkrili 1.500 godina star natpis ”Krist, rođen od Marije”

Arheolozi su na sjeveru Izraela otkrili 1.500 godina star natpis na kojem stoji “Krist, rođen od Marije”.

Natpis je isklesan na grčkom i izvorno je bio dio nadvratnika na ulazu u bizantsku crkvu. Vrata datiraju s kraja 5. stoljeća prije Krista.

Kamen s natpisom prenamijenjen je u zidove velebne zgrade iz bizantskog ili ranoislamskog razdoblja koju sada istražuje Izraelska uprava za antikvitete.

Arheolozi su do zgrade otkrili dvije prostorije, obje s podovima od mozaika koji imaju geometrijski dizajn, piše Christian Today.

Iskapanja se nastavljaju odvijati u selu et-Taiyiba u dolini Jezreel prije izgradnje nove ceste.

Otkriveni natpis u cijelosti glasi: “Krist rođen od Marije. Ovo djelo najbogobojaznijeg i vjernog biskupa [Theodo]siusa i bijednog Th[omasa] sagrađeno je od temelja – -. Tko god uđe, treba se moliti za njih.”

VIDI OVO: 6 nevjerojatnih arheoloških otkrića koja podupiru Bibliju

Teodozije je bio nadbiskup metropolije Bet She’an, kojoj je pripadala et-Taiyiba u dolini, a bio je i osnivač crkve.

Doktorica Leah Di-Segni, istraživačica s Instituta za arheologiju Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, koja je dešifrirala tekst, rekla je da bi takav natpis bio urezan prilikom lijevanja temelja crkve.

Riječi “Krist rođen od Marije” bile su uobičajene u natpisima i dokumentima iz tog vremena.

“Natpis pozdravlja one koji ulaze i blagoslivlja ih. Prema tome je jasno da je zgrada crkva, a ne samostan: crkve su vjernike dočekivale na njihovom ulazu, dok samostani to uglavnom nisu činili”, rekla je.

Doktor Walid Atrash iz Izraelske uprave za starine rekao je: “Ovo je prvi dokaz postojanja bizantske crkve u selu et-Taiyiba te je dodatak ostalim nalazima koji svjedoče o aktivnostima kršćana koji su živjeli u toj regiji.”

NAJNOVIJI ČLANCI