Izraelski arheolozi otkrili crkvu staru 1.500 godina
Snimka zaslona: CBN

Izraelski arheolozi otkrili su crkveno zdanje staro 1.500 godina koje se nalazi u blizini izraelskog Ramat Beit Shemesha.

Crkva iz vremena Bizanta podignuta je za vrijeme vladavine cara Justinijana 543. godine nakon Krista. Kapelica je naknadno sagrađena za vrijeme cara Tiberija II. Konstantina.

Natpis pronađen na iskopini kaže kako je crkva sagrađena zahvaljujući financijskoj pomoći cara Tiberija II, javlja CBN.

„Brojni pisani izvori svjedoče financiranju od strane rimskog carstva crkava u Izraelu, no najdetaljnije potvrde otkrivaju arheološka nalazišta kao što je ono u Beit Shemeshu“, rekao je Benjamin Storchan, ravnatelj Izraelske uprave za arheološka nalazišta.

„Miješanje Carstva u izgradnju crkve također potvrđuje prizor velikog orla s raširenim krilima, što je bio simbol bizantskog carstva, a koji se pojavljuje u jednom od mozaika“.

VIDI OVO: VELIKO OTKRIĆE: Ispod površine vode pronađen biblijski grad Korint

Trogodišnje iskapanje otkrilo je kompleks, koji je nekoć bio ukrašen detaljnim mozaicima, velikim stupovima i šarolikim freskama.

Arheolozi su u crkvenom dvorištu pronašli natpis koji je još uvijek netaknut. Natpis kaže kako je crkva posvećena ”slavnom mučeniku”.

Izraelski arheolozi otkrili crkvu staru 1.500 godina posvećenu ''slavnom mučeniku''
Snimka zaslona: CBN

„Identitet mučenika nije poznat, no iznimno bogatstvo strukture i ostali natpisi ukazuju na to da se radilo o vrlo važnoj osobi“, rekao je Storchan.

Njegov tim također je otkrio potpuno sačuvan natpis u kriptama, ispod crkve.

„Samo je nekoliko crkava u Izraelu otkriveno sa potpuno sačuvanim natpisima“, objasnio je Storchan. „Kripta je služila kao podzemna komora za pokapanje u kojoj se navodno nalaze ostaci (relikvije) mučenika. U kriptu se ulazilo kroz usporedno izgrađene stube; jedne su vodile dolje u komoru, druge su vodile natrag prema gore u molitvenu dvoranu. Ovo je omogućilo da velike skupine kršćanskih hodočasnika posjete mjesto“.

VIDI OVO: Arheolozi vjeruju da su pronašli najstariju crkvu na Zemlji

Iskapanje su obavljali tisuće tinejdžera koje je pozvala Izraelska uprava za arheološka nalazišta kako bi otkrili povijest kroz arheologiju. Pronašli su na tisuće objekata, uključujući i bizantske prozore od stakla, svjetiljke i krstionicu. Kako bi projekt bio moguć, Muzej biblijskih zemalja ujedinio se sa Izaelskom upravom za arheološka nalazišta.

„Ponosni smo na našu suradnju sa sa Izaelskom upravom za arheološka nalazišta, zbog koje je bilo moguće otkrivanje novih arheoloških predmeta, što će prepoznati tisuće posjetitelja, neovisno o vjeroispovijestima i nacionalnosti, koje pozivamo da dođu i dive se bogatom kulturnom nasljeđu izraelske zemlje“, rekla je Amanda Weiss, upraviteljica muzeja.