Naslovnica Novosti Svijet Japan bilježi veliki porast broja samoubojstava zbog straha od korone

Japan bilježi veliki porast broja samoubojstava zbog straha od korone

Japan bilježi značajan porast broja samoubojstava znatno nadilazeći ostale uzroke smrti. Prema službenim podacima, 2.153 osobe oduzele su si život samo u mjesecu listopadu, što je povećanje za 600 žrtava u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupan broj smrti uzrokovanih samoubojstvima u prvih deset mjeseci u Japanu iznosi preko 17.000. Japan je u tom vremenu zabilježio 2.242 slučaja smrti povezanih s oboljenjem od COVID-19, što je tek 12 posto u odnosu na broj samoubojstava.

Broju samoubojstava su doprinijele posljedice pandemije koronavirusa

Prema riječima stručnjaka, broju samoubojstava značajno su doprinijele posljedice pandemije, posebno sociološke i financijske posljedice izazvane gubitkom posla, osjećajem nesigurnosti, porastom obiteljskog nasilja i društvenom otuđenosti.

VIDI OVO: Je li samoubojstvo neoprostivi grijeh?

Za razliku od mnogih zemalja Japan nije bio previše oštar u društvenim mjerama suzbijanja pandemije, već se mahom radi o mjerama koje ljude tjeraju na samoizolaciju, nedostatak društvenog kontakta, prisilno nošenje maske i nemogućnost slobodnog kretanja. Novčano kažnjavanje za nepridržavanje mjera fizičkim osobama još nije uvedeno.

Japanska vlada izjavila je da je svjesna problema broja samoubojstava u toj zemlji, te da će nastojati pružiti potporu ljudima u obliku telefona za podršku i kampanja na društvenim mrežama, piše Tribun.

NAJNOVIJI ČLANCI