Japanci imaju lijek koji može biti učinkovit za koronavirus
Foto: Freepik.com

Nadležni iz Kine su poručili da se lijek, koji se koristi u Japanu za liječenje novih sojeva gripe, pokazao učinkovitim kod osoba koje imaju COVID-19, prenosi britanski dnevni list The Guardian pozivajući se na japanske medije.

Kineski ministar znanosti i tehnologije Zhang Xinmin je istakao da je medikament favipiravir, razvijen od strane kompanije koja je podružnica Fujifilma, dao ohrabrujuće rezultate tijekom kliničkih ispitivanja u Wuhanu i Shenzhenu na 340 pacijenata.

“Pokazao je da ima visoki stupanj sigurnosti i očito je učinkovit za liječenje”, rekao je Zhang novinarima 17. ožujka.

VIDI OVO: 8 lekcija koje bi nas koronavirus trebao naučiti

Pacijenti, kojima je lijek dat, postali su negativni na virus, i to četiri dana u prosjeku nakon unošenja u organizam. Oni koji nisu tretirani ovim lijekom, bili su 11 dana u prosjeku negativni na COVID-19 nakon medicinskog zbrinjavanja.

Rendgenski snimci su potvrdili poboljšanje stanja pluća kod 91 posto pacijenata koji su liječeni favipiravirom, dok je taj postotak iznosio 62 posto kod onih koji nisu uzimali ovaj lijek.

Kompanija Fujifilm Toyama Chemical je razvila 2014. navedeni lijek, koji je poznat kao Avignan. Spomenute navode je odbila komentirati.

VIDI OVO: 8 stvari koje vjernik treba učiniti u borbi protiv koronavirusa

Dionice kompanije su porasle 18. ožujka nakon tvrdnji kineskog ministra.

Liječnici u Japanu koriste isti lijek u studijama na pacijentima koji imaju COVID-19. Primjenjuje se nad pacijentima koji imaju blage i umjerene simptome. Nadaju se da će time onemogućiti širenje virusa.