Posao koji sada obavljate bit će zabilježen u vječnosti.

Jednom prilikom John R. R. Tolkien napisao je kratku priču kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo onime što radi. Priča List od Nigglea (Leaf by Niggle) govori o umjetniku koji je trebao oslikati mural na jednom dijelu gradske vijećnice. Niggle je gotovo cijelu svoju karijeru potrošio ne bi li dovršio mural – veliko, raznobojno stablo koje je trebalo biti kao nadahnuće za godine koje dolaze. Ali, na kraju, umjetnik je naslikao samo jedan list, nakon čega je umro.

U vlaku, koji je išao u raj, Niggle je maglovito vidio poznatu sliku u daljini. Zamolio je vozača neka odmah zaustavi vlak. Kada se Niggle približio slici, vidio je da je to slika stabla – njegovog stabla, koje je bilo dovršeno i ljepše nego što je ikada mogao zamisliti. I na tom stablu, na njegovom središtu, vidio se Niggleov doprinos – njegov list kojeg je mogao vidjeti cijeli svijet. Na kraju, Niggle je otkrio da su i stablo i list bili jedan prekrasan, završeni dar.

PROČITAJTE: 5 načina kako prepoznati je li vaš posao Božja volja

Tolkien je pisao ovu priču kako bi u njoj izrazio nezadovoljstvo onime što je radio, jer je smatrao da neće moći završiti taj posao i da to nitko neće cijeniti. Naziv tog posla, koji mu je zadavao tolike frustracije, bio je Gospodar prstenova.

Da je bar tada Tolkien znao ono što mi danas znamo o tom njegovom ”neuspješnom” poslu! I kad bismo mi barem danas znali nešto o našim poslovima i o tome kako se oni uklapaju u savršeni Božji plan da spasi i iscijeli svijet!

U tim trenucima, kada ste u iskušenju da se prestanete truditi i da odustanete, u tim trenucima – kada za ono što radite poželite koristiti riječ ”samo” (“Ja sam samo računovođa. Ja sam samo službenik. Ja sam samo pastor”), potičem vas da pročitate priču List od Nigglea (Leaf by Niggle). Potičem vas i da ne razmišljate samo o prošlosti, nego i o budućnosti, kada će se važnost onoga što radite, što sada možda izgleda kao list ili dva, pokazati kao ključan dio stabla koje će Bog staviti u središte svoga grada – veliko Stablo Života, koje će biti za iscjeljenje naroda (Otkrivenje 22, 2).

Unatoč tome što je ponekad teško povjerovati u to da sve što radite za Božju slavu ima veliko značenje, ono ipak ima. U svojoj knjizi Svako dobro nastojanje (Every Good Endeavor), Tim Keller i Katherine Alsdorf rade ogroman posao dok objašnjavaju važnost Niggleovog lista i kako se to odnosi na naše današnje priče:

“Zaista postoji stablo. Što god da tražite u svome poslu – grad pravde i mira, svijet izvrsnosti i ljepote, priču, red, iscjeljenje – sve je tu. Postoji Bog, postoji i budući, iscijeljeni svijet koji će doći, a vaš posao je pokazivati dijelove toga grada drugima. Vaš rad će u najboljim danima, kada taj svijet budete prikazivali, biti samo djelomično uspješan. Ipak, cijelo stablo koje vidite – ljepotu, sklad, pravdu, udobnost, radost i zajedništvo – sve će to doći do izražaja. Ako znate ovo, nećete više razmišljati na način da u ovome životu možete postići samo list ili dva. Raditi ćete sa zadovoljstvom i radošću.” 

PROČITAJTE: 5 znakova da Bog možda želi da napustite svoj posao

Ovi komentari mi pomažu vidjeti da moj posao, bez obzira na to prepoznajem li ja to ili netko drugi ili ne – odgovaraju Božjem sveukupnom planu.

Pismo obećava: “Nego kao što je pisano: ‘Što oko nije vidjelo, ni uho nije čulo, ni u srce čovječje nije unišlo, to je pripravio Bog onima koji ga ljube.'” (1. Korinćanima 2, 9) Također, ono obećava da svako dobro djelo koje je On započeo u nama, bez obzira odnosi li se to na kristolikost ili posao bojanja jednog lista na stablu, bit će dovršeno. Bog, koji je Stvoritelj i Obnovitelj i Arhitekt i Graditelj velikoga grada, bit će vjeran u dovršenju svoga posla (Filipljanima 1, 6). I dok dovršava taj posao, Bog će isto tako pogledati prema nama i vidjeti završeno Isusovo djelo te će reći: “Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.” (Matej 25, 23)

Posao koji sada obavljate bit će zabilježen u vječnosti. Taj posao je list u Stvoriteljevom stablu.

Autor: Scott Sauls; Prijevod: Ivan H.; Izvor: crosswalk.com

Reci što misliš