kako da bolje pamtimo
Foto: Pexels

Znanstvenici kažu da naša “radna memorija” dostiže vrhunac tijekom naših dvadesetih godina, a onda počinje opadati. Međutim, mi sami možemo učiniti mnogo toga poboljšati pamćenje, a neke tehnike ne iziskuju previše napora.

U The New York Timesu pojavio se članak Austina Frakta koji predstavlja tehniku ​​pamćenja pod nazivom “metoda loci” (loci na latinskom znači mjesta) ili “palača memorije”, a koji se temelji na drevnom tekstu “Rhetorica ad Herennium”, nepoznatog autora.

Metoda uključuje povezivanje svake stvari koju treba zapamtiti sa specifičnom slikom ili postavljanjem.

Evo jednog jednostavnog primjera, ako pokušavate zapamtite da treba kupiti mlijeko, jaja i kruh u trgovini, zamislite da se tuširate mlijekom, izlazite iz kade na pod koji je prekriven ljuskama od jaja, i sušite se korom kruha.

Malo čudno, da, ali u tome je poanta – želite da vam stvari ne ispare tako lako iz pamćenja.

Kako engleski prijevod “Rhetoric ad Herennium” kaže, slike koje zamišljamo treba nam imati neko značenje: Slika “koja nam je dobro poznata izgleda relativno neupadljivo drugima. Svatko, dakle, treba odabrati sliku koja mu odgovara. ”

Ron White, dva puta državni prvak u pamćenju, rekao je za portal Business Insider da je naučio svoju šestogodišnju kćer zapamtiti imena 44 američkih predsjednika koristeći istu tehniku.

Evo kako funkcionira na primjeru predsjednika – prvo, odaberite namještaj u svom domu, zatim spojite brojeve sa svakim predmetom. Ponavljajte informaciju sve dok ne zapamtite koji točno broj ide s kojim komadom namještaja. Onda zamislite slike koje uključuju imena predsjednika i komad namještaja, primjerice – ako je broj 1 sto, tada zamislite nekoga kako pere stol sapunicom i vodom zato što zvuči kao Washington. I na kraju, vježbajte dok ne postane perfektno.

Frakt dalje navodi mnoga istraživanja iz 2015. godine koja pokazuju kako uz pomoć ove tehnike studenti bolje pamte. Joshua Foer opisuje kako je koristio ovu metodu da bi pobijedio na američkom prvenstvu pamćenja.

“Loci tehnika” jednostavna je, i može se usavršavati, što dalje vodi do toga da možemo zapamtimo sve – od popisa za trgovinu do radnih zadataka. Frakt kaže da provodi svaki povratak kući pamteći detalje radnog dana, tako što ih povezuje s različitim lokacijama pored kojih prolazi.

Dakle, dobra sposobnost pamćenja nije nešto urođeno, već se na tome može itekako raditi. I to do kraja života.