Kako se dobro odmoriti? Što možemo učiniti da se osvježimo i obnovimo iznutra? U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za odmor.

Svi mi želimo praznike, ali se često osjećamo krivima kada uzmemo odmor od posla. U mnogim slučajevima nađemo se u besmislenoj situaciji: imamo previše obaveza, ali jedva možemo sve napraviti te smo na kraju iscrpljeni i nervozni.

Da, odmor za mozak je ključan za našu produktivnost, učinkovitost i sposobnost kreativnog razmišljanja na poslu, tako da je vrlo važno da naučimo reći „ne“ i da naučimo kada se odmoriti, inače ćemo se dovesti do velikog umora i mnogih zdravstvenih problema. 

Naravno, ponekad može biti teško reći „ne“ poslu pogotovo kada se osjećamo krivima zato što se odmaramo ili osjećamo da naša vrijednost potječe iz sati koje provedemo u uredu, kao što sam naglasila u blogu ovog tjedna.

No, mi nismo strojevi; mozak može dobro funkcionirati samo dio dana te trebamo više od posla kako bismo bili potpuni, zbog čega trebamo odmor učiniti vrlo važnom odlukom u svom životu. 

Kako se dobro odmoriti? Poslušajte ove savjete doktorice Caroline Leaf koje je objavila na portalu GOD TV.

1. Vježbajte da ne radite ništa

Mnogi od nas osjećaju krivnju kada odu na pauzu ili na praznike jer živimo u društvu koje nam neprestano govori da smo jedino vrijedni ako neprestano radimo. Mi previše važnosti pridajemo osobama koje rade prekovremeno, hvalimo njihove lude rasporede dok manju vrijednost stavljamo na ljepotu odmora i opuštanja. 

Trebamo priznati da, iako je um neograničen, mozak ima svoja ograničenja te treba odmor kako bi dobro funkcionirao. Možemo dati sve od sebe jedino ako smo odmorni zbog čega je jako važno naučiti kako ništa ne raditi (to treba vježbati, pogotovo ako neprestano imate osjećaj kao da trebate nešto raditi). 

Jedan od načina na koji odmor i opuštanje možete učiniti navikom jest ono što nazivam „trenutcima razmišljanja“ u kojima samo pustite um da luta i sanjate budni nekoliko trenutaka ili minuta u danu (to pokušavam raditi po jednu minutu svaki sat). Ti trenutci daju priliku mozgu da se odmori, da se resetira i zacijeli, što povećava čistoću misli i organizira mozak tako da se prilikom povratka na posao možete bolje usredotočiti, više napraviti u kraće vrijeme i to uz manje stresa.

2. Odvojite se od tehnologije i povežite se s drugima 

Više i više istraživanja pokazuje da su najsretniji ljudi oni koji se povezuju s drugima i grade značajne veze, a ne oni koji rade najviše sati. Kao društvo, mi se previše usredotočujemo na naše životopise ili na ono što smo postigli, umjesto na naše veze i na zajednicu. No mozak je stvoren za povezivanje s drugima; osjećamo se najispunjeniji i postižemo mir kada smo cijenjeni članovi neke skupine. 

Umjesto da na veze gledamo kao na teret, trebamo shvatiti da su one često naš spas. Propuštanje e-maila zbog večere s prijateljima nije kraj svijeta jer nam to vrijeme odvajanja od posla i povezivanja s voljenima može pomoći da se na posao vratimo osvježeni i motivirani, što nam može pomoći da više uživamo u poslu!

Tako da, slijedeći put kada se nađete usred rečenice „žao mi je, imam previše posla“ zaustavite se i zapitajte se je li to zapravo tako ili je odlazak iz ureda i provođenje vrijeme s prijateljima ili obitelji točno ono što trebate kako biste se malo odvojili od posla. 

3. Postavite granice.

Naravno, ponekad moramo raditi jer imamo rokove ili nešto hitno iskoči baš kada smo na odmoru. Ako je to slučaj kod vas, onda je važno postaviti granice tako što treba odvojiti vrijeme za posao tijekom dana nakon čega slijedi vrijeme za stanku i odmor (može pomoći postavljanje alarma ili podsjetnika na mobitelu!).

Nemojte samo reći „evo samo da još ovo na brzinu završim“, jer će doći do toga da provedete sate i sate na nešto što zapravo ni ne trebate napraviti; napravite raspored svog posla kao što biste napravili raspored druženja s prijateljima i tada uživajte u slobodnom vremenu! 

PROČITAJTE JOŠ: