7 načina na koje narušavate odnos sa svojim djetetom

Nitko ne želi imati narušen odnos s djetetom. Stoga moramo paziti kako se ponašamo i kako komuniciramo s njime u pojedinim situacijama.

Nijedan roditelj nije savršen. Svi ponekad griješe u interakciji sa svojom djecom. Međutim, neke stvari koje roditelje čine i koje se mogu činiti bezazlenima ili normalnima zapravo mogu naštetiti odnosu s djecom.

Kako ne imati narušen odnos s djetetom?

Ako želite imati ili zadržati dobar odnos s djetetom, postoje stvari koje biste trebali pokušati ne raditi. Donosimo ih u nastavku.

1. Nemojte ga stalno kritizirati

Svi želimo da naša djeca postanu bolja, ali stalno ukazivanje na to što rade krivo može navesti vaše dijete da povjeruje da ste razočarani njime. I ne samo to, kritika može povrijediti i njihovo samopoštovanje.

Iako je važno ispraviti djetetovo krivo ponašanje, trebali biste se usredotočiti na podučavanje, a ne na kritiku. Naučite svoje dijete kako treba nešto ispravno učiniti.

2. Ne sramotite ga u javnosti

Ne biste trebali ispravljati ili grditi svoje dijete javno, pa čak ni pred braćom i sestrama. Budite s njim nasamo i pozabavite se time. Javno poniženje će donijeti ljutnju, a često i pobunu.

3. Ne ponašajte se pretjerano zaštitnički

Današnji svijet je opasan i roditelji moraju poduzeti potrebne mjere opreza. Međutim, mnogi dobronamjerni roditelji na kraju pretjeraju. Njihova djeca žive kao “pod staklenim zvonom”. Tako ne uče stati na svoje noge, niti se uče samopouzdanju.

4. Slušajte kada vam govori
Foto: Pexels

4. Slušajte kada vam govori

Nije sve što vaše dijete ima za reći posebno zanimljivo, ali to ne znači da biste se trebali samo pretvarati da slušate. Djeca vas mogu “pročitati” puno bolje nego što mislite. Ako stvarno imate pune ruke posla, pitajte dijete može li pričekati kada mu kasnije možete posvetiti punu pažnju.

Rasprava o različitim temama koje zanimaju vaše dijete izvrstan je način da ojačate vaš odnos i učinite da se osjeća ugodno u komunikaciji s vama.

5. Ne forsirajte perfekcionizam

Nikada nemojte pokazivati ​​da ste nezadovoljni djetetom. Često dijete napravi nešto dobro, ali vi želite još malo više od toga. Umjesto da budete zahvalni ili ohrabrujete, mnogi odgovore sa “Zašto nisi još …?” ili “Trebao si to …” To je “sjajan” način da obeshrabrite dijete.

6. Ispričajte se kada ste bili grubi, neljubazni ili nepošteni …

Vaša djeca će vas voljeti i poštivati ​​jer ste spremni priznati da ste pogrešno odgovorili. Prihvatit će vašu ispriku i oprostiti vam. Međutim, ako to ne učinite, dovest će do gorčine i postupno će uzrokovati razdvajanje u vašem odnosu.

7. Ne radite stalno neke druge stvari

Uvijek će biti još nešto što treba obaviti – ovaj posao, onaj posao … Ako ne odvojite vrijeme za svoje dijete i uvijek stavljate druge stvari na prvo mjesto, to može naštetiti vašem odnosu. Spustite telefon, isključite televizor i redovito provodite kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom – jedan na jedan, što je više moguće.

PROČITAJTE JOŠ: