Najveći zavodnik svih vremena nije famozni Casanova, već je to Sotona. (Otk 12,9)

Nekadašnji svjetlonoša, najljepši od svih anđela odlukom svog srca odlučio je zavesti čovjeka ne bi li ga odveo što dalje od ljubavi Boga Svemogućeg. Nažalost on je to i uspio. Adam i Eva su bili zavedeni njegovom laži u želji da budu kao Bog, te kušali sa stabla spoznaje dobra i zla. “Zna Bog onog dana kada budete s njega jeli otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo. ” (Post 3,5), šapnuo im je upravo Sotona.

Slava Božja koja je počivala na njima, plašt pravednosti kojim su bili obučeni, sjaj na njima i u njima nestao je onog trenutka kada ih je Sotona zaveo. Do tog trenutka oni su bili tjelesno goli, no srama nije bilo. Slava Božja počivala je na njima i oni su bili sveti. Nakon izdaje Božjeg povjerenja i prekidanja saveza s Bogom, saveza utemeljenog na ljubavi, Adam i Eva našli su se goli. Sram je došao na njih. Duhovne oči su im se otvorile i oni su spoznali da su (duhovno) goli. Svoju duhovnu golotinju pokušali su prekriti sa tadašnjim modnim trendom – smokvinim listom. Pokušali su prekriti grijeh koji je ušao u njihovo srce; pravednost koju više nisu imali. (Postanak 3,7-11)

Do dana današnjeg čovjek nosi odjeću kojom pokriva svoje tijelo. Kakvo značenje ima odjeća u životu čovjeka? Počevši od smokvinog lista, tadašnjeg prvog krika mode pa do današnjih štikla, odjeća igra bitnu ulogu u čovjekovom životu. Ona je jednim dijelom odraz čovjekovog karaktera. Isto kao što je Sotona zaveo čovjeka tako i čovjek danas može prema svome izboru zavoditi druge. Kako? U trenutku čovjekova pada zavladala je tjelesnost. Počelo se sve više ugađati tijelu i njegovim požudama, pa kad vidimo pripijene i dekoltirane majice, ultra kratke minice, oči nam brzo krenu prema objektu požude, a požuda očiju nikada se ne može zadovoljiti. Ne samo da čovjek zavodi drugog čovjeka već i najveći zavodnik, Sotona potencira tjelesne požude ne bi li dublje zaveo čovjeka i odveo ga u blud i grijeh.

Duh Sveti nam u Svetom pismu ostavlja jasnu poruku govoreći nam: „Ali pazite da vaše služenje slobodom slučajno ne postane slabima povod pada!“ ( 1. Kor 8,9) Što to znači? Možda ti misliš; “pa majica nije previše otvorena, ne vidi se ništa” ili, “suknja nije prekratka”. Možda i nije po svjetskim standardima, ali brat ili sestra koji imaju problema sa bludom i te kako mogu doći u napast. Pa zašto da ti budeš povod njihova pada kad im možeš biti uzor i primjer življenja u posvećenju i svetosti u koju te Bog, tvoj Otac poziva?

Osvrnemo li se na 1. Timotejevu poslanicu 2,9, gdje stoji pisano; “Isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom” i na 1. Petrovu 3,3; “vaš nakit neka ne bude izvanjski – pletenje kose, kićenje zlatom ili oblačenje haljina” nalazimo da se ljepota žene ne sastoji u odjeći i nakitu već prvenstveno u njenoj nutrini. Ljepota se ogleda u ponašanju i govoru jedne osobe, a ne u odjeći. Vanjski znakovi ljepote su prolazni, a oni unutarnji su vječni. Svatko od nas bi trebao razviti miran i krotak duh koji će biti poput izvora vode u pustinji, na ohrabrenje i okrjepu drugima. U suvremenom svijetu gdje se pojam ljepote prečesto povezuje sa uskim minicama, izrazito dekoltiranim majicama i golišavim tijelima, kršćani imaju velik izazov pokazati svojim životom što je to uistinu ljepota. Zadatak nam je i pokazati da naša sigurnost treba biti u Kristu Isusu, a ne komadu odjeće i nakitu.

Mi se ne možemo nedolično odijevati i biti podložni zavodnicima ovoga svijeta čiji vođa je sam Sotona i misliti da ćemo biti veliki kršćani, pravi Božji ratnici. Nitko ne može služiti dvojici gospodara.

Krist je umro za nas i uništio grijeh u sebi, oslobodio nas ropstva Sotone i dao nam slobodu koju je čovjek imao prije pada. Stoga sljedeći put kad budemo kušani, opredijelimo se na ono što je ugodno našem Gospodinu i tako zadržimo tu skupo plaćenu slobodu!!!

IZVORRiječ života