NaslovnicaZanimljivostiKako je nastala ''Tiha noć''?

Kako je nastala ”Tiha noć”?

Jeste li se ikada pitali kako je nastala pjesma ”Tiha noć” koja se najčešće pjeva za vrijeme Božića?

Odakle nekom takvo nadahnuće da napiše pjesmu koja će obići cijeli svijet, koja će biti popularnija od svih hitova, pa čak i od jednostavne pjesme koju ste svi jednom pjevali svom prijatelju na rođendanu, pjesmu Sretan rođendan.

Župnik i učitelj su popričali u četiri oka, te su se dogovorili da će župnik sastaviti pjesmu koju će učitelj uglazbiti za gitaru. Gitara je imala zamijeniti orgulje na Božićnu noć.

Tiha noć, sveta noć je ispjevana za čas, a uglazbljena za nekoliko trenutaka 

Večer je. Župnik se zagledao u snijegom pokrivene krovove svoga sela, osluškujući tišinu brda i dolina. I potekle su riječi same od sebe, jednostavne i ljupke: “Tiha noć, sveta noć…”. I izlila se pjesma od tri kitice.

VIDI OVO: 6 zanimljivosti o Božiću koje možda ne znate

Ispjevana za čas, uglazbljena za nekoliko trenutaka. Od tada se ova skladba nezaustavljivo širi po svijetu i u srca svih ljudi unosi mir Isusovih jaslica.

Ponoć, 24. prosinca 1818., župnik Mohr je služio misu. Nakon riječi iz Evanđelja: “…i najedanput postade s anđelom mnoštvo vojske hvaleći Boga.” trebalo je uz gitaru, umjesto s orguljama, početi pjevati sastavljenu pjesmu.

Pjevali su župnik i učitelj, a Gruber je lagano trzao žice gitare da se to svjetovno glazbalo ne bi suviše jako čulo.