Otkriveno kako se koronavirus uvlači u naš organizam
Foto: Pixabay

Znanstvenici sa sveučilišta u Southtamptonu tvrde da se koronavirus uvlači u šećere koji mu onda pomažu da izbjegne imunološki sustav tijela.

Oni kažu da novi virus koristi šećere kako bi ušao u organizam kao “vuk u janjećoj koži”, prenosi Independent.

Tim istraživača koji predvodi Max Crispin rekao je da virus ipak nije zaštićen kao drugi, kao npr. HIV, kao i da će ove informacije pomoći ljudima koji prave cjepivo.

On je objasnio da ovaj virus ima veliki broj šiljaka na površini koje koristi kako bi se vezao i ušao u stanice u ljudskom organizmu. Ti šiljci su presvučeni šećerima, koji prikrivaju njihove virusne proteine i pomažu im da izbjegnu imunološki sustav tijela.

VIDI OVO: Što se događa s tijelom kad u njega uđe koronavirus?

Otkriće bi moglo pomoći ljudima koji rade na cjepivu

– Ovako se oni ponašaju kao vukovi u janjećoj koži. Ipak, jedno od naših glavnih otkrića jeste da bez obzira koliko šećera ima, nije toliko zaštićen kao drugi virusi. Virusi poput HIV-a koji ostaje u jednom domaćinu, moraju stalno izbjegavati imunitet i zato imaju vrlo gust sloj ovog šećera koji im je štit – rekao je on.

Doktor je naveo i da se korona ponaša po sustavu “udari i bježi” i da, kao što znamo, prelazi s osobe na drugu.

– On ipak ima nižu gustoću spomenutog šećera, što znači da postoji manja prepreka za imunološki sustav da neutralizira virus antitijelom. To je ohrabrujuća poruka za razvoj cjepiva – rekao je on.