Naslovnica Život Kako se vjernik treba odnositi prema agresivnom ateistu?

Kako se vjernik treba odnositi prema agresivnom ateistu?

Kada dijelite svoju vjeru, možda vam neće biti lako odgovoriti ateistima koji izruguju poruku spasenja.

Ne postoji jednostavna formula za suočavanje s neprijateljski raspoloženim ateistom, ali u takvim susretima koristite mudrost i slijedite biblijske principe, a to su:

1. Smatrajte se blagoslovljenim i radujte se tome da zbog Krista podnosite nevolje, čak i ako su one manje poput izrugivanja (1 Pt 4,13-14). Vaša nagrada je na nebesima (Mt 5,11-12).

2. Nemojte odgovarati istom mjerom, budući da nismo pozvani uzvraćati zlo za zlo (1 Pt 3,9), već zadržati dobru savjest (1 Pt 3,16). Ne bismo trebali odgovarati nerazumnoj osobi usvajanjem lošeg ponašanja ili pogrešnog načina razmišljanja (Izr 26,4). Iako su izravnost i teške riječi ponekad potrebne, sjetite se da „blagi odgovor odvraća gnjev“ (Izr 15,1).

3. Ako uviđate da tratite vrijeme na nekoga koga samo zanima izrugivanje, a ne istina, odmaknite se od te osobe (Mt 7,6). Vašem kritičaru možete objasniti da nema smisla nastaviti raspravu ako nije spreman izostaviti emocije, pozorno slušati kada je vaš red da govorite itd.

4. Budite spremni s blagošću i poštovanjem braniti svoja kršćanska uvjerenja (1 Pt 3,15). To znači da morate poznavati Bibliju i biti spremni s odgovorima na uobičajene prigovore.

5. Zapamtite da vaš posao nije obraćati ateiste; samo Duh Sveti to može. Umjesto toga, vaš posao je da budete dosljedni u dijeljenju svoje vjere. A ako dijelite istinito Evanđelje, neki će ljudi zasigurno odbacivati i izrugivati poruku.

Pored toga, moj savjet je da izazovete skeptika da također brani svoju poziciju. Nemojte mu jednostavno dozvoliti da kontrolira razgovor i natjera vas da iznosite dokaze za svoje stavove. Ako daje tvrdnju bez obrazloženja, pitajte ga: „Zašto u to vjeruješ?“

Konačno, možete učiti iz primjera drugih. U Bibliji možete vidjeti kako su se Isus i apostoli bavili neprijateljskim kritikama.

Autor: Keaton Heally; Izvor: CMI/Biblija i znanost

NAJNOVIJI ČLANCI