Razlog zbog kojeg su mudraci mislili da će ih zvijezda odvesti do kralja je staro vjerovanje da znakovi na nebu predviđaju dobre ili grozne događaje koji se imaju dogoditi – ovisno o tome tko interpretira te znakove.

Neki neobični pokreti ili nebeski fenomeni često su interpretirani kao rođenje kralja ili vrlo značajne osobe. Dogodio se nebeski fenomen i kraljevi mudraci su krenuli u potragu. Činjenica da se zvijezda pojavila te se kretala nebom označava više čudesnu pojavu, nego prirodnu.

Ponovljeni zakon 18,9-13 zabranjuje aktivnosti kao što je korištenje zvijezde kao vodiča.

Mnoge tradicije zaokružuju na sveta tri kralja. Legenda ih sve čini kraljevima, ali to nije istina. Oni su bili mudraci. Najvjerojatnije je da su bili kraljevi osobni savjetnici čije su obaveze uključivale čitanje zvijezda, između ostalog.

Bili su „s istoka“ što je najvjerojatnije značilo da su iz Babilona ili iz Perzije.

Rane crkvene tradicije govore da ih je bilo dvanaest. Danas, govorimo o tri sveta kralja (vjerojatno jer znamo za 3 različita dara).

Crkvene tradicije dodijelile su im imena i osobnost.

Melkior je star, sa sijedom dugom bradom te je donio zlato.

Gašpar je mlad, bez brade, s rumenim licem, a donio je tamjan.

Baltazar je crnomanjast, s mladom bradom te je donio plemenitu pomast – smirnu.

Mudraci nisu bili u jaslama na sam Božić. Kada su stigli u Betlehem nekoliko mjeseci do dvije godine nakon Isusova rođenja, Josip, Marija i Isus živjeli su u kući.

Tri dara koja su donijeli vjerojatno je iskoristio Josip za financiranje njihova puta u Egipat kako bi pobjegli Herodovoj zapovjedi da se sva muška djeca ispod dvije godine moraju ubiti.

Sumarizirati ću dvije lekcije od mudraca.

Ovi su muškarci bili mudri jer su tražili Isusa.

Što bolje možemo raditi u ovome svijetu nego tražiti Isusa? Mudraci su sve druge pothvate smatralo ništavnima u usporedbi s ovim.

Potraga za vjerom u Isusa Krista neusporediva je s bilo čime drugim u našem životu.

Ovi su muškarci bili mudri jer su odbili pokloniti se praznih ruku.

Svi mi znao da darovi imaju izvor u Božiću, ali, nakon toga, ipak postoji velika zbunjenost. Ako pročitamo božićnu priču jako pažljivo primijetit ćemo da mudraci nisu darovali jedni druge. Oni su darivali Krista.

Lekcija je da će prava spoznaja Isusa Krista biti moguća jedino spontanim predanjem svega najboljeg što imamo Njemu.

Autor: Roger Barrier; Prijevod: Ida R.; Izvor: Crosswalk.com