Što su roditelji prije samo nekoliko desetljeća dopuštali svojoj djeci: Što bi danas rekli na ovo?

roditelji odgajali djecu prije nekoliko desetljeća
Foto: Pixabay

Nešto što je 80-ih godina bilo potpuno normalno danas je stvar zbog koje bi mogla da reagirati i socijalna služba. Većina toga je svakako donijelo veću sigurnost za djecu, ali činjenica je da su roditelji zbog raznih crnih scenarija koji im se stalno serviraju postali preoprezni pa djecu ne puste ni da se pošteno zaprljaju.

Evo najvećih razlika:

1. Djeca su ostajala sama kod kuće

Mališani su ostajali sami kod kuće često, ponekad i prije šeste godine. Ključić oko vrata bio je potpuno normalna pojava već od prvog razreda uz savjet “ne otvaraj nikome”.

2. Mališani satima bez nadzora

Danas postoje posebno zaštićene ljuljačke, posebni podovi u dječjim parkovima, igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku gotovo da su postale znanstvena fantastika. Roditelji 70-ih i 80-ih pustili bi djecu van i satima ih nisu nadzirali. Ograničenje je bilo u stilu “ne idi dalje on one ulice”.

3. Nisu se nosile bočice za vodu

Kad bi klinci vani ožednjeli, otišli bi u prvi kafić/restoran i pitali konobara za čašu vode. Znalo se i gdje je koja pumpa s vodom, pa bi mogli i odšetati do nje.

PROČITAJTE:   4 karakteristike koje dijete uvijek naslijedi od svog oca

4. Igralo se do mraka

Nije bilo mobitela, djeca nisu nosila satove pa je vrijeme za dolazak kući bilo ograničeno “do mraka”. Ako se dijetene bi pojavilo, mama bi povikala s prozora i to je bilo to.

5. Djeca su jela razne gluposti

Sjećate li se Gringa? Pucketavi prah, od kojeg se pravio sok, klinci bi vani istresli na prljavi dlan i lizali ga “na suho”. Nije potpuno jasno zašto su svi to radili, valjda zato jer je bilo najjeftinije u trgovini – a slatko. Kruh premazan mašću za užinu bio je vrhunac gastronomskog užitka.

6. Pušilo se kod kuće i pored dece

Na svakom koraku se pušilo, roditelji su pušili u automobilima, u dnevnom boravku uz televizor, a bilo je normalno i hraniti djecu s cigaretom u ustima.

7. Nisu se nosile kacige

Roditelji se nisu pretjerano zamarali hoće li dijete pasti s bicikla ili dok se vozi na rolama. Ogrebotine i modrice bile su potpuno uobičajene, a povratak kući s igranja bez njih – nemoguća misija. Danas mališani na biciklima moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje do svoje 16. godine jer je propisana kazna ako je ne nose.

PROČITAJTE:   Ranjeni roditelji, ranjena djeca: Jeste li svjesni utjecaja na djecu?

8. Nije bilo dječjih sjedišta za automobile

Svi koji su odrastali prije 90-ih još se sjećaju vožnje na more na zadnjem sjedištu automobila. Roditelji su znali napraviti prave ležaje, a djeca su spavala kao sardine. Sjedišta za automobile su danas obavezna oprema u svakom automobilu i definitivno nužna za sigurnost djece.

Reci što misliš