Naslovnica Duhovnost Kanye West: od ''Ja sam Bog'' do ''Isus je Kralj''

Kanye West: od ”Ja sam Bog” do ”Isus je Kralj”

Umjetničko putovanje Kanyea Westa bilo je neobuzdano i divlje. On je nesumnjivo jedan od najznačajnijih pop umjetnika u posljednjih dvadeset godina i zasigurno jedan od najnepredvidljivijih.

Bilo je teško znati ”koji Kayne” će se pojaviti u kojem trenutku. No prošle godine on je doživio iznenađujuć obrat: Kayne kaže kako je postao nanovo rođeni kršćanin. Njegovi koncerti sada u sebi sadrže evanđeoske ”nedjeljne službe”, a njegov najnoviji album zove se ”Isus je Kralj”.

Kako da ovo shvatimo? Je li ovo njegov najnoviji marketinški pothvat ili je Kanye jedna izmučena duša koja očajnički traži spasitelja izvan samoga sebe?

Od odustajanja od fakulteta do ”Yeezusa”

Kayne je došao na scenu 2004. godine s univerzalno priznatim debitantskim albumom ”College Dropout”. No Westov uspon bio je izmiješan kontroverzama i kritikama, ponajviše zbog njegovih uvredljivih stihova. Nedavno je rasplamsao požar kada je u jednoj od svojih pjesama za ropstvo Afro-Amerikanaca od 400 godina rekao da je to ”stvar izbora”.

Kao što je Mike Cosper promotrio, Westov život je primjer onoga što Charles Taylor opisuje kao ”međupritisak” življenja u sekularnom razdoblju; razdoblju punom stvari koje nam se nameću i koje nas neprestano progone.

Kanye West: od ''Ja sam Bog'' do ''Isus je Kralj'' 1
Snimka zaslona: BBC/YouTube

Westov život bio je označen nekim od stvari koje su najviše prisutne, koje naše sekularno doba ima za ponuditi: slava, bogatstvo i važnost. Svi njegovi studijski albumi postali su platinasti. Stvorio je skupu modnu liniju. Oženjen je za zvijezdu američkih reality događanja; Kim Kardashian. West se često hvalio svojim svjetovnim uspjesima. Njegov album ”Yeezus” sadrži jednu pjesmu koja se zove ”Ja sam Bog”.

VIDI OVO: Kanye West: ”Želim svima pokazati što je Isus učinio za mene”

No usprkos tome što se proglasio bogom, West je imao problema s pronalaženjem mira. Nakon Yeezusa izašao je album ”Pablov život”, koji započinje s pjesmom ”Ultrasvjetla zraka”, unutar koje piše: „No tražim više, negdje gdje ću se osjećati sigurno i gdje ću završiti svoj sveti rat“.

Potraga za više

Koliko god da smo ukopani u našim postignućima slave i bogatstva, žudnja za ”potragom za više” uvijek nas progoni. Kao što Afro-Američki autor i kritičak Ta-Nehisi Coates piše o Westu: „U njegovoj priči nema ničeg originalnog i postoji jasan dokaz, izvan Westa, da ljudi nisu stvoreni kako bi izdržali teret slave“.

Westov nagao život i karijera pokazuju o njegovoj nemogućnosti izdržavanja ovog tereta; ne samo tereta slave, već i oslanjanja na samoga sebe i samoopravdanja u svakom smislu. Bez obzira na ono što se može reći o Westovoj glazbi i osobnosti, također možemo primijetiti i njegovu iskrenost i ranjivost: on zna da nije dobro i to ne skriva iza PR obličja.

Za nekoliko stvari u Westovom životu može se reći da su ga zaista pogodile i ”izbušile” rupe u zidu njegove nedodirljivosti. 2007., na vrhuncu Westove slave, njegova voljena majka Donda West umrla je zbog komplikacije plastične operacije. Ovaj događaj bacio je Kanyea u mračno stanje, što se i pokazalo kroz njegove tugaljive skladbe njegovog albuma ”808. i lom srca”. U ”Coldest Winter” West pjeva: „Zbogom mojoj prijateljici, koja nikada više neće voljeti, nikada više“. Za Kanyea kao i svakog onog tko se pobliže susreo s njome, smrt je ono što u konačnici remeti svjetovni mir.

VIDI OVO: Kanye West osudio pobačaj i javno priznao grijehe iz prošlosti

Još jedan trenutak transcendencije zadesio je Kanyea 2013. kada mu se rodila prva kćer North (sada je otac četvero djece). Između ostalih stvari, izgleda kao da je ovaj događaj djelovao na Kanyea kao okidač moralnog buđenja. Iako često kritiziran zbog svog ženomrziteljskog pogleda na žene, Kayne se nedavno odmaknuo od prikazivanja žena kroz stihove u seksualnom smislu. U posljednjoj pjesmi ”Ye”, ”Nasilni zločini”, Kayne se moli: „Oče oprosti mi, bojim se karme, jer sada vidim žene kao nešto što treba njegovati, a ne nešto što treba pobijediti“.

Od Yeezusa do Isusa

To nas dovodi do ”Isus je Kralj”, prekrasne kolekcije pjesama slavljenja u obliku hip-hopa, koja objedinjuje u sebi ono što je West postao: čovjek samo usredotočen na Isusa; „kršćanin na svaki način“, kao što je izjavio Jimmyju Kimmelu.

Na temelju pjesama, osobno smatram da je Kanyeova produkcija na vrhuncu. Pjeva nostalgične, osjećajne pjesme uz pomoć zborova i sklada, što je značajna promjena u odnosu na mračnije raspoloženje njegovih prijašnjih albuma.

Tekstualno, West nas podsjeća na CCM izvođače iz devedesetih. Prva pjesma ”Svaki sat” započinje s Westovim ponavljanjem: „Pjevaj, sve dok se moć Gospodinova ne spusti“. Druge pjesme poput ”Vode”, u sebi ponavljaju ovakvu strukturu; kao da West ne može prestati slaviti. U „Selahu“, govori o Bibliji kako bi objasnio svoju novopronađenu slobodu u Kristu: „Ti si me oslobodio, Ivan 8, 36, onaj koga Sin oslobodi je zaista slobodan, On je spasio bijednika kao što sam ja“. Jednostavan, entuzijastičan tekst stihova odiše jednostavnom, kao u djeteta, vjerom za koju on želi da se podijeli sa svijetom. Kao da čitamo o oduševljenju bogalja u Djelima 3, koji je nakon što je bio iscijeljen ”skakao od oduševljena i slavio Boga”.

Molite se, ne budite sumnjičavi

U očekivanju kritika, pogotovo u crkvi, West ”repa” u ”Ruke gore”: „Rek’o sam da ću napraviti album o evanđelju. Što ste slušali od kršćana? Oni će biti prvi koji će me osuđivati, koji će se prema meni odnositi kao da me nitko ne voli“.

VIDI OVO: Kanye West: Oženjeni muškarci pate zbog ovakvih žena!

Zaista, velik broj kršćana brzo posumnja kada čuje da se netko obratio na neubičajen način. No Biblija i kršćanska povijest, su prepuni priča o onima koji su živjeli život protiv Boga (farizeji, demonima opsjednuti, Pavao, itd.), no koji su u konačnici preobraćeni u plodonosne širitelje milosrđa evanđelja.

Umjesto da Kanyea vidimo kao varalicu, možemo li ga gledati kao na prikupitelja poreza? Možemo li mi, kao crkva, dati Kanyeu ono što on traži: „Nemojte me odbaciti, položite svoje ruke na mene, molim vas molite se za mene“?

Lekcija za crkvu

Što vjernici mogu naučiti iz neobičnog slučaja Kanyea Westa? Iako ne bismo trebali izdizati važnost njegove priče i proglašavati ga nekom vrstom evanđeoske slavne osobe, možemo se s pravom osvrnuti na ono što Kanye kaže o tome kako u našem sekularnom dobu ”izranjavane duše” dolaze do Krista.

Možemo razmišljati o tome kako okidači tuge i obitelji odigravaju ulogu u ”izranjavanom” životu osobe. Kako crkva može biti tu za ljude koji su u takvim razdobljima i kako im može ponuditi nadu u Krista i zajednicu podrške? Također se možemo osvrnuti na to kako svijetu propovijedamo o daru evanđelja koje miče sve terete; svijetu koji je pritisnut i iscrpljen različitim načinima ”međupritisaka”: kako biti što bolji, kako biti prihvaćen, kako postati bogom, kako se definirati (i neprestano redefinirati) na nove i nove načine.

VIDI OVO: Justin Bieber, Kanye West: Kako gledati na obraćenje slavnih osoba?

Kanye ne može podnijeti taj teret. Niti jedan čovjek ne može.

Zapravo samo jedan čovjek može i On je već podnio teret za nas, sve do smrti. Zato proklamiramo u slavljenju, zajedno s Kanyeom u posljednjoj pjesmi (”Isus je Gospodin”) da istinska sloboda dolazi od toga da odložimo svoje krune, odustanemo od svojih prijestolja i odamo čast jedinom, istinskom vladaru: „Svako koljeno će kleknuti, svaki će jezik priznati: Isus je Gospodin“.

Autor: Eugene Park; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za novizivot.net

NAJNOVIJI ČLANCI